Prednost pri zapošljavanju osobama s invaliditetom

Prednost pri zapošljavanju osobama s invaliditetom

Dogovoreno je da se u gradskim upravnim tijelima raspišu natječaji za zapošljavanje dodatna 22 djelatnika, a na natječaju će prednost, pod jednakim uvjetima, imati osobe s invaliditetom

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u ponedjeljak je održao radni sastanak s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom, a na kome je bilo riječi o zapošljavanju osoba s invaliditetom u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu, odnosno njegovim podružnicama.

Gosti su gradonačelnika izvijestili o preprekama s kojima se njihovi članovi susreću na tržištu rada, osobito o nepovjerenju nekih poslodavaca u radne navike, vještine i sposobnosti osoba s invaliditetom.

Predsjednica Društva distrofičara Zagreb Marica Mirić je naglasila da udruge već više od 15 godina imaju odlične odnose s gradonačelnikom te je istaknula kako su brojni zaposlenici u Gradskoj upravi, od savjetnika, pomoćnika, gradonačelnikove tajnice itd., osobe s invaliditetom.

»Vidjeli smo i da su osobe s invaliditetom u svakome gradonačelnikovom mandatu bile članovi Skupštine te da ih je na sadašnjoj listi dvoje. Ovo je novi početak, primjer koji će pokazati svima da se na osobe s invaliditetom može računati te da one mogu živjeti od svoga rada i da mogu biti ravnopravni i dostojanstveni članovi zajednice«, poručila je.

Sastanak je pokazao da Grad Zagreb, sukladno zakonu o zapošljavanju osoba s invaliditetom, poštuje kvotu od 3 % zaposlenih osoba s invaliditetom. Dogovoreno je da se u gradskim upravnim tijelima raspišu natječaji za zapošljavanje dodatna 22 djelatnika, a na natječaju će prednost, pod jednakim uvjetima, imati osobe s invaliditetom, rekla je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Također, pozvala je osobe s invaliditetom da redovito prate objavljenje natječaje u tisku i na mrežnim stranicama Grada i Zagrebačkog holdinga.

Ana Stojić Deban, predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga je istaknula da će ova inicijativa služiti kao uzor drugim poslodavcima u javnome i privatnom sektoru jer su osobe s invaliditetom često ponajbolji, a redovito među najvrjednijim radnicima te da im se uvijek treba pružiti prilika za dokazivanje.

Osim gospođe Mirić, u ime udruga na sastanku kod gradonačelnika su prisustvovali članovi: Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Hrvatskog saveza slijepih, Udruge slijepih Zagreb, udruge Spinalne ozljede Zagreb, Društva tjelesnih invalida, Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Saveza gluhih i nagluhih Zagreb, Udruge invalida rada Zagreba te Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni