Predlaže se legalizacija pripravaka indijske konoplje u medicinske svrhe

Predlaže se legalizacija pripravaka indijske konoplje u medicinske svrhe

Ministarstvo zdravlja najavljuje da će na jesen doći do promjena zakonskih regulativa 

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravlja predlaže da se omogući korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima kojima takva terapija može pomoći u liječenju.

Kako prenosi HRT, pri odluci o legalizaciji u medicinske svrhe Ministarstvo bi se trebalo rukovoditi upravo preporukama Povjerenstva koje u prvoj fazi predlaže legalizaciju i standardizaciju izrade magistralnih i galenskih pripravaka, u kapsulama i za inhalaciju, u kojima bi bio točno propisan udio aktivne tvari kanabisa. Oni bi se izrađivali prema recepturi liječnika ili po standardnoj recepturi iz stručnih priručnika.

Povjerenstvo se osnovalo u prosincu prošle godine, od kada je održalo dvije sjednice, a planira još četiri ili pet na kojima bi trebali odlučiti o detaljima poput preporuka o indikacijama, o tome tko će propisivati pripravke i po kakvim receptima te tko će ih plaćati.

Dozvolom za korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe riješio bi se sadašnji sve veći problem kada bolesnici kupuju pripravke ilegalne proizvodnje po cijenama koje dosežu nekoliko desetaka tisuća kuna, izlažući se opasnosti da završe na sudu.

Za realizaciju legalizacije potreban je konsenzus Ministarstva zdravlja, iz kojeg najavljuju promjene na jesen, zatim Liječničke komore, Ljekarničke komore i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Samo 12 zemalja Europske unije omogućava uporabu kanabisa u medicinske svrhe – Austrija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Velika Britanija. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni