Predavanje u Tehničkom muzeju: Naše nebo na početku ljeta

Predavanje u Tehničkom muzeju: Naše nebo na početku ljeta

U utorak, 21. lipnja 2016. u 19 sati u planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno predavanje za građanstvo na temu Naše nebo na početku ljeta.

Predavač je Ante Radonić.

U ovoj prvoj ljetnoj večeri posjetitelji će se upoznati s izgledom našeg neba na samom početku ljeta. Vidjet će kako izgleda naše nebo navečer, sredinom noći i kako izgleda pred zoru.

Saznat će gdje se sada nalaze poznati planeti koje lako možemo pronaći na nebu golim okom. Moguće je vidjeti planete Mars, Jupiter i Saturn.

Ovom prilikom bit će riječi zašto, kako i kada počinje ljeto i što je to ljetni suncostaj ili solsticij. U kupoli planetarija, uz nekoliko tisuća zvijezda, pokazat će im se i nebeski krugovi – nebeski ekvator i ekliptika.

Astronomski početak ljeta je u utorak, 21. lipnja u 0 sati i 34 minute po našem ljetnom vremenu. (zgm)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t