Predavanje u Tehničkom muzeju: Magnetsko polje planeta Zemlje

Predavanje u Tehničkom muzeju: Magnetsko polje planeta Zemlje

U četvrtak, 5. svibnja u 18.00 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja “Nikola Tesla” u Zagrebu, održat će se znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu:

Magnetsko polje planeta Zemlje (Izvor polja i njegove prostorno vremenske promjene), a predavačica je doc. dr. sc. Giuli Verbanac.

Paleomagnetski zapisi ukazuju da magnetsko polje Zemlje postoji barem 3.5 miljarde godina.

Odakle Zemlji magnetsko polje? Na kojim vremenskim skalama se polje mijenja? Kakvo je trenutno magnetsko polje? Na koji način Zemljino magnetsko polje međudjeluje sa magnetskim poljem Sunca? Koje značenje ima postojanje magnetskog polja za život na Zemlji? Odgovore na ova pitanja dobit ćete na ovom predavanju.

Doc. dr. sc. Giuli Verbanac, diplomirala je na fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistarski rad iz područja planetologije izradila je na Sveučilištu u Berkeleyu, Kalifornija, a doktorski rad iz geomagnetizma na Geofizičkom institutu u Potsdamu, u Njemačkoj. Radi na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.Usavršavala se na renomiranim svjetskim institucijama i sveučilištima. Njezina znanstvena djelatnost uključuje planetarni magnetizam, modeliranje magnetskog polja Zemlje, fizikalne procese u Zemljinoj magnetosferi, interpretaciju geomagnetskih mjerenja, fiziku međudjelovanja Zemlje i Sunca, te fiziku planeta Sunčevog sustava.

Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja na dan predavanja.

Tehnički muzej “Nikola Tesla”, Zagreb, Savska cesta 18, telefon 01/ 48 44 050

Više informacija na: info@tehnicki-muzej.hr

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni