Predavanje: Riječki torpedo – prvi na svijetu

Predavanje: Riječki torpedo – prvi na svijetu

U kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u srijedu, 20. veljače s početkom u 17 sati bit će održano predavanje Riječki Torpedo – prvi na svijetu, a ujedno i predstavljena knjiga o tom izumu.

Časnik austro-ugarske mornarice Giovanni Luppis (Ivan Vukić) 1860. g. započinje s radom na „čuvaru obale“ (salvacoste, Kustenretter). Zamislio je da se čamac napuni eksplozivom i pošalje s obale na neprijateljski brod. Čamcem bi se upravljalo s obale, pomoću konopa.

Krajem pedesetih i tijekom šezdesetih godina devetnaestog stoljeća, razni izumitelji pokušavaju konstruirati torpeda s vlastitim pogonom, koja bi se uglavnom upućivala s obale. Najpoznatija su dva američka pokušaja. John L. Lay, američki mornarički inženjer, svoje plovilo pokušava pokretati plinskim motorom, a G. I. Ericsson električnim motorom. Obojica rade i u doba prvih Whiteheadovih uspjeha i pokušavaju mu konkurirati svojim izumima.

Luppis se 1863. upoznaje s Whiteheadom koji prihvaća osnovnu zamisao o novom pomorskom oružju ali Whitehead uskoro odbacuje Luppisova tehnička rješenja i eksperimentira s podvodnim plovilom nalik ribi. Whitehead već 21. prosinca 1866. predstavlja austrijskom Mornaričkom povjerenstvu prvi podmorski torpedo na vlastiti pogon.

Kasnijim istraživanjima i poboljšanjima torpedo se usavršava. Neki dijelovi torpeda i danas rade na istom principu kao prije 100 i više godina.

Knjigu Jadran, kolijevka paklenog stroja: 150 godina Luppis-Whitehead torpeda će predstaviti Goran Pernjek, Petra Blažević, Ljubomir Radić i dr. sc. Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzej Split. Knjiga će biti dostupna po promotivnoj cijeni od 70 kuna, a ulaz na događanje je besplatan. (zg-magazin)