Predavanje: Nove teorije o postanku života

Predavanje: Nove teorije o postanku života

U Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, Strossmayerov trg 4, u četvrtak, 7. lipnja, s početkom u 18 sati dr. sc. Nenad Raos će održati predavanje na temu Nove teorije o postanku života. Predavanje će voditi mr. sc. Jasna Matekalo Draganović, pročelnica Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske.

Temelje suvremenoga pristupa problemu postanka života udario je ruski biokemičar Oparin tridesetih godina prošloga stoljeća, a prve su jasne eksperimentalne dokaze pružili 1953. američki kemičari Miller i Urey. Od tada se mnogo toga dogodilo, točnije razvile su se dvije više-manje kompletne teorije o postanku života na Zemlji: kemoautotrofna (željezno-sumporna) i kozmička (kerogenska). Usto se sve više uviđa uloga mineralnih katalizatora, posebice minerala gline, u nastanku prvih autonomnih sustava, „pionirskih organizama“, iz kojih su se potom razvile protostanice kao prva istinski živa bića. Teorije se prije nadopunjavaju negoli sukobljavaju: u konačnoj analizi život se pojavljuje kao nužna posljedica kompleksnih interakcija organskih i anorganskih (mineralnih) tvari u sve složenijem okolišu.

Nenad Raos, rođen 1951. u Zagrebu, kemičar je, umirovljeni znanstveni savjetnik u trajnome zvanju. Osim znanstvenih i stručnih radova iz područja teorijske i bioanorganske kemije, koautor je dva sveučilišna udžbenika za predmet Dizajniranje lijekova te desetak stručnih radova iz povijesti znanosti. Sedam je godina uređivao Prirodu, a sada je urednik rubrike Kemija u nastavi u časopisu Kemija u industriji, za koji već godinama piše redovite komentare. Još od studentskih dana bavi se popularizacijom znanosti. Napisao je na stotine znanstveno-popularnih članaka te 13 znanstveno-popularnih knjiga. Posljednja, The Cookbook of Life – New Theories on the Origin of Life, napisana na engleskom jeziku, izišla je u ožujku ove godine. (zg-m)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t