Predavanje: Elon Musk i svemirski letovi

Predavanje: Elon Musk i svemirski letovi

U kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u srijedu, 17. siječnja 2018., s početkom u 18 sati održat će se znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu Elon Musk i svemirski letovi. Predavanje će održati astronom Ante Radonić.

Prije 16 godina izuzetni poduzetnik, inženjer i inovator Elon Musk osnovao je tvrtku “SpaceX”. Tada nitko nije pretpostavljao koliki će prodor novoosnovana privatna tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije.

Na svjetskom tržištu usluga lansiranja tvrtka je dospjela na prvo mjesto. Vraćanjem prvih stupnjeva raketa-nosača i njihovom ponovnom uporabom napravljena je povijesna prekretnica na polju lansiranja satelita.

Konstruirali su teretnu kapsulu koja je jedinstvena u svijetu po tome što može prevoziti teret iz orbite na Zemlju.

Sada se upravo obavljaju pripreme za pokusno lansiranje rekete koja će postati najmoćnija operativna raketa – nosač na svijetu.

Ove godine očekujemo i prvi pokusni let kapsule “Dragon 2” koja će prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje a moći će izvoditi i letove oko Mjeseca. Ali, to nije sve.

Nakon velikih premijera koje se očekuju u ovoj godini, SpaceX će graditi najveću raketu u povijesti za transport na Mars. To je raketa za slijedeće desetljeće.

Predavanje će biti popraćeno mnogobrojnim fotografijama.

Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni