Predavanja u povodu 58. obljetnice lansiranja prvog umjetnog satelita

Predavanja u povodu 58. obljetnice lansiranja prvog umjetnog satelita

(Foto: Sputnjik 1 / Izvor: Wikipedija)

Prvi Zemljin umjetni satelit bio je Sputnjik 1 (ruski Спутник-1, u prijevodu suputnik 1), ujedno i prvi u nizu sovjetskih satelita iz Programa Sputnjik. Lansiran je 4. listopada 1957.

Ovog tjedna u Tehničkom muzeju održavaju se dva znanstveno-popularna predavanja za građanstvo predavanja s tematikom svemirskih letova. Ulaz na oba predavanja je slobodan.

Predavanja se održavaju u povodu 58. obljetnice lansiranja prvog umjetnog satelita, u srijedu, 30. rujna i četvrtak, 1. listopada 2015. s početkom u 18 sati u kino-dvorani Tehničkog muzeja. Predavanja su prilagođena i za učenike te će biti popraćena projekcijom mnogobrojnih slika.

Prvi Zemljin umjetni satelit bio je Sputnjik 1 (ruski Спутник-1, u prijevodu suputnik 1), ujedno i prvi u nizu sovjetskih satelita iz Programa Sputnjik. Lansiran je 4. listopada 1957. iz današnjeg kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, u povodu Međunarodne geofizičke godine.

Satelit je imao oblik kugle promjera 58 centimetra, težio je 83 kg i posjedovao dva radijska predajnika i četiri antene (dvije od 2,4 m i dvije od 2,9 m). Oko Zemlje je kružio u eliptičnoj putanji na visinama od 250 do 945 km. Kružio je brzinom od 29.000 kilometara na sat i emitirao radio signale na frekvencijama 20.005 i 40.002 MHz, koji su mogli pratiti brojni radio amateri širom svijeta. To je bio čuveni bip-bip-bip signal. Signali su emitirani 22 dana, dok se nisu istrošile baterije za napajanje, do 26. listopada 1957.

Lansiranje Sputnjika 1 je bio veliki svjetski događaj, a uspjeh Sovjeta zaprepastio je javnost u Sjedinjenim Državama, koje su bile uvjerene u svoju tehnološku nadmoć jer je zorno predočio američku inferionost u tom trenutku. Tvorac Sputnjika 1 bio je sovjetski raketni stručnjak Sergej Pavlovič Koroljov.

Srijeda, 30. rujna u 18 sati:

RAKETE I SATELITI

Bit će riječi o raznovrsnim raketama-nosačima iz raznih dijelova svijeta. Saznat ćemo pojedinosti o njima i njihovim mogućnostima .

Četvrtak, 1. listopada u 18 sati:

SVEMIRSKI LETOVI

Upoznat ćemo zanimljive svemirske letjelice namijenjene istraživanju svemira i svemirske brodove za putovanja u svemir.

Predavač je Ante Radonić, voditelj planetarija. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni