Predali potpise za promjenu izbornog sustava

Predali potpise za promjenu izbornog sustava

„Vjerujemo da je ovakav značajan broj potpisa razlog za promišljanje o promjeni izbornog sustava, no ne samo o kozmetičkoj promjeni o kojoj danas slušamo, od strane Kukuriku koalicije, već o suštinskoj promjeni na način da sposobni upravljaju ovom zemljom“, rekao je Planinić.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ predala je danas potpisne knjige u Hrvatskom saboru u kojima su potpisi 380 649 građana, koji su potpisali inicijativu za promjenu izbornog sustava. Organizacijski odbor susreo se s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Tom prigodom Krešimir Planinić voditelj pravnog tima inicijative „U ime obitelji“, izvjestio je kako je Inicijativa predala i zahtjev Ustavnom sudu kako bi se odredio broj birača u Hrvatskoj.

“Žalosno je što do sada ne znamo koliko je to 10 posto od ukupnog broja birača”, istaknuo je Planinić i izrazio uvjerenje kako je Inicijativa prikupila dovoljan broj potpisa.

„Vjerujemo da je ovakav značajan broj potpisa razlog za promišljanje o promjeni izbornog sustava, no ne samo o kozmetičkoj promjeni o kojoj danas slušamo od strane Kukuriku koalicije već o suštinskoj promjeni na način da sposobni upravljaju ovom zemljom“, rekao je Planinić.

Predsjednik Sabora Leko je naglasio kako će nadležna tijela odlučiti o broju potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, a na pitanje hoće li ove godine zahtjev inicijative doći na dnevni red sjednice Sabora, Leko je odgovorio kako se nada da će u skladu s ovlastima svako tijelo donijeti odluku na vrijeme.

Na pitanje novinara kako komentiraju da Leko konkretno nije odgovorio niti na jedno pitanje Građanske inicijative „U ime obitelji“ Markić je rekla kako će SDP-ova vlast učiniti sve da se referendum o promjenama izbornog zakona spriječi. “Promjene koje je ponudio Josipović zajedno sa SDP-om zavaravaju birače, jer stvaraju dojam da će veća moć biti u rukama birača, no ona će i dalje ostati u rukama stranaka”, istaknula je Markić.

(zg-magazin)