Prebolio sam koronu i cijepit ću se kad izgubim imunitet

Prebolio sam koronu i cijepit ću se kad izgubim imunitet

Lako je meni nekako za naš stožer. Nedostaje mi vjerodostojnosti na svjetskoj razini. Ispada da svaka država ima neku svoju istinu

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Nisam uzrujan što mi lažeš, nego zato što ti više ne mogu vjerovati. (Nietzsche)

Kako je moguće da pojedinci ili cijele stranke, u Sabor ulaze s programom jednih, završavaju u klupama s onima, protiv kojih su se borili i za to dobili glasove? Zar kod nas saborski zastupnici nemaju digniteta? Lijeno mi je tražiti poučak u kome sam opisao kako su se u slučaju kada je zastupnica u jednoj Njemačkoj pokrajini iz koalicije s SPD-om htjela prijeći u koaliciju CDU i tako ih mogla dovesti na vlast, obje stranke zaključile da se ide na nove izbore. Kod nas se vladanje ne prebjezima smatra časnim. Kupovina većine se smatra uspješnošću.

Prijatelj Zdravko je na Facebooku, vezano za nedavne izbore, objavio pet temeljnih osobina koje su dovele do procvata Rimskog carstva. Napisao je kako nije na odmet podsjetiti se toga pred izbore. Temeljen osobine prema Rimljanima su: pietas – osjećaj dužnosti prema domovini, obitelji, prijateljima; virtus – hrabrost, odvažnost, snaga; gravitas – ugled stečen zaslugom, učinak, težina; simplicitas – jednostavnost, iskrenost; dignitas – dostojanstvo, poštenje, čestitost.

Ove vrline bile su ugravirane i na novčanim kovanicama i tako su se širile carstvom. Dok je ovih pet vrijednosti jednako vrijedilo i za obične pojedince i nositelje vlasti, Rimsko carstvo se razvijalo. No, pohlepa, dvostruki kriteriji, arogancija predstavnika vlasti, spletkarenje, nekompetencije, neodgovornost i napuštanje ovih vrijednosti, postupno su dovele i do njegove propasti. Svaka sličnost s hrvatskim nazadovanjem zadnjih godina je (ne)namjerna!

Cijepiti se ili ne – to je pitanje               

Ovo je tek onako usput. Već dugo imam potrebu nešto napisati o COVID-19 pandemiji. Bio sam jako vidovit kada sam prije prve karantene napisao ako će korona biti »dječji vrtić« u odnosu na posljedice poslije korone: https://zg-magazin.com.hr/korona-kako-odabrati-pravi-smjer/

Cijepiti ili ne, pitanje sad za nas koji smo preboljeli koronu. Ja spadam u »vaksere«. Cijepim se, jer me tako naučila moja Mama. Imala je uvijek napredne poglede. Puno je čitala i znala je sve o svemu ako je negdje bilo napisano. Za mene je cijepljene protiv gripe tako postao normalni jesenki događaj. Hoće li ostati?

Prvi puta sam postao malo kritičan. Zašto? Spadam u one koji vjeruju u autoritete sve do trenutka kada svojim ponašanjem to prestanu biti. Napisao sam hvalospjeve našem stožeru, pozivajući na povjerenje na način »Stožer je zakon«: https://zg-magazin.com.hr/krizni-stozer-je-zakon/

Stožer me razočarao, a htio sam mu vjerovati

Onda su dozvolili procesiju po Hvaru i ine samo odabranima dozvoljene načine (ne)postupanja i u meni se javio tračak sumnje. Postao sam još sumnjiviji kada sam vidio da cvjećar (ne)može razviti učinkovit softver, ma koliko dobar prijatelj bio s ministrom. Zamjeram Stožeru jer me razočarao, a tako sam im htio vjerovati. Stožeru sam prestao vjerovati, ali se kao legalist pridržavam mjera koje im padnu na pamet, koliko god poneki puta bile čudne i meni nerazumljive.

Kad mi dođe trag sumnje, pitam se: ma tko sam ja da propitkuje mjere koje je donijela vlast? Malo me samo poneki puta zbuni činjenica da je vlast donijela mjera temeljene na autoritetu žetončića, pa se pitam koliko mogu biti vjerodostojni preletači, tijekom prelijetanja!

Lako je meni nekako za naš stožer. Radi se o balkanskom načinu rada, u ružnom smislu te riječi. Inače sve naj o Balkanu. Volim ga. Nedostaje mi vjerodostojnosti na svjetskoj razini. Ispada da svaka država ima neku svoju istinu. A meni su po korona istinama najbliža ona, maksimalno liberalna švedska i ona, gotovo zastrašujuće diktatorska kineska. Ne pitajte se kako je to moguće. I meni je sve to malo čudno.

Čudna lakoća s kojom me tjeraju na cijepljenje

Još čudnija mi je s kojom lakoćom me tjeraju na cijepljenje. Prebolio sam koronu. Ne najteži oblik, ali dovoljno ozbiljan. Dobrih 3-4 tjedna dosadne temperature od listopada do studenog 2020. Na početku bolesti nije bilo testova, pa sam početkom prosinca napravio test kojim je potvrđeno da sam prebolio koronu.

Koncem travnja ove godine sam napravio test na antitijela, po metodi po kojoj se prisutnost antitijela (imunitet?) priznaje ako je broj veći od 50. Kod mene je bio 798. Pitao sam jednog liječnika trebam li se cijepiti, iako imam antitijela, koja bi trebala potvrditi imunitet. Rekao je neka se cijepim, a to što imam antitijela možda izazove samo ozbiljniju reakciju.

Svjestan sam brzine kojom je, vjerujem na sreću i bez kasnijih negativnih posljedica, razvijeno cjepivo. Ne želim otvarati dileme i širiti strah od mogućih ozbiljnijih posljedica od cjepiva koje je proizvedeno na ho-ruk. Istinski vjerujem da posljedica neće biti.

Zar se imunitet ne može steći prirodno?

Kada me suptilnim mjerama tjeraju na cijepljenje, postavljam si pitanje zar se imunitet ne može steći i prirodno? Kako se može steći samo umjetno, cijepljenjem? Za one koji su preboljeli koronu kažu da imunitet vrijedi 6 mjeseci, kod nekih 8 ili čak 9, ako će na ljetovanje u Grčku. Pitam se, ne bi li bilo logično da se prati imunitet kod onih koji su preboljeli koronu, pa da se cijepe nakon što ga izgube, ako se imunitet nakon preboljele bolesti uopće gubi?

Kako je moja temeljna izobrazba bila vezana uz kemijske reakcije, zar se za razne oblike (težine) bolesti i/ili upotrjebljenog cjepiva, kod različitih osoba (spol, starost, fizičko stanje, druge bolesti ….) nije moglo pratiti broj antitijela i za određene grupe dobiti izraz kojim bi se utvrdilo za koje vrijeme će, nakon preboljene bolesti i/ili cijepljenja koncentracija antitijela pasti ispod određene granice?

Proizvoljno sam skinuo s interneta tri oblika mogućeg toka reakcija. Na osnovi praćenja antitijela, lako bi se ocijenilo vrijeme kada koncentracija antitijela, nakon preboljele korone ili cijepljenja, više ne bi bilo dovoljno antitijela, ako se imunitet ne može steći.

Ako je kod korone moguć trajni imunitet krivulja bi se asimptotski približava nekoj kritičnoj vrijednosti. Ako nema trajnog imuniteta kod onih koji su preboljeli koronu, zašto bi ga imali oni koji su cijepljeni?

Mudrost Šveđana i – Mame

Iz medija su poznati slučajevi kako su neki cijepljeni dobili koronu. Jesu li su oboljeli nakon cijepljenja imali antitijela? Nisam našao podataka da je netko ponovno dobio koronu ako je imao 20 puta više antitijela od minimuma! Ako se imunitet ne stječe, zašto govore o imunitetu krda? Ako se imunitet ne može steći, u tome slučaju ćemo se preventivno morati cijepiti u nekim vremenskim razmacima, kao kod klasične gripe.

Hoću li se ja cijepiti protiv korone koju sam prebolio? Hoću kada dođe vrijeme za to. Vjerujem da će se uskoro znati više. Ne sumnjam da se ne prate razine antitijela i ispisuju složeni programi koji će nas učiniti pametnijima. Očekujem da ćemo do konca godine, kada se zatvori prvi godišnji ciklus cijepljenje znati puno više. Za sada ću pratiti broj antitijela.

Čekam, ali naravno da ću se cijepiti i onda ako me natjeraju i osude na izolaciju ako se ne cijepim, bez obzira na imunitet. Vidim naznake u tom smjeru, ali se uzdam u mudrost naroda koji njeguju švedski način života. Da je živa Mama, onda bih znao što da radim.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni