Pravoslavni vjernici slave Božić

Pravoslavni vjernici slave Božić

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović vjernike je pozvao na molitvu za mir u svijetu i poželio da im nova, 2014. godina bude „blagoslovljena mirom u dušama i mirom među ljudima“

Pravoslavni vjernici danas slave Božić. Svečane arhijerejske liturgije održane su u pravoslavnim crkvama diljem Republike Hrvatske.  Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović predvodio je bogoslužje u zagrebačkoj crvi sv. Preobraženja Gospodnjeg. Pročitana je poruka srpskog patrijarha Irineja.

U Vinkovcima liturgiju  je služio episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan iz vinkovačkog paroha Azapa. Ta je pravoslavna crkva iz 18. st. godinama bila simbol multikulturalnosti Vinkovaca, u kojima danas živi oko 1700 pravoslavnih vjernika. Hram je srušen u Domovinskom ratu 1991., a obnovljen je 2010.

Na pravoslvani Badnjak sabornom hramu Preobraženja Gospodnjega održano je večernje bogoslužje koje je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović. Kako prenosi HRT, on je vjernike pozvao na molitvu za mir u svijetu i poželio da im nova, 2014. godina bude „blagoslovljena mirom u dušama i mirom među ljudima“

„Bog je tako zavolio ovaj svijet da je sina svoga poslao da svaki koji vjeruje u njega ne umire, nego da ima život vječni, rekao je mitropolit, dodavši da je Božić kojim se slavi Kristovo rođenje praznik mira, ljubavi i dobre volje. To je naša radost koja nas obogaćuje za praznik rođenja Kristovog“, ustvrdio je, podsjetivši na održavanje tradicije brojnih badnjih i božićnih običaja koje pravoslavni vjernici provode u svojim obiteljima i crkvama.

Uz božićnu poruku „Mir Božji, Hristos se rodi“, na koju se tradicionalno otpozdravlja s „Vaistinu se rodi!“ mitropolit Jovan okupljenim je vjernicima poželio da im Bog podari izobilje blagoslova te da žive u miru i s blagoslovima.

Na posvećenju badnjaka bili su i predsjednik Sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović

Čestitke Predsjednika i premijera

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je božićnu čestitku svim građankama i građanima koji Božić slave prema julijanskom kalendaru.

”Neka duhovno nadahnuće božićne poruke koja simbolizira svjetlo i nadu te njeno duboko etičko značenje, potaknu u svima nama snagu i ustrajnost u zalaganju za uspješno, pravedno i solidarno društvo.

Želja mi je da se božićno ozračje zajedništva, širokogrudnosti, tolerancije i razumijevanja iz obitelji i vjerskih zajednica prelije u čitavo društvo. Jer samo na zajedničkim, humanim temeljima možemo graditi kvalitetan i dostojanstven život te dobru perspektivu za sve građanke i građane naše domovine. Mir Božji, Hristos se rodi!”, stoji u čestitki predsjednika Josipovića.

Hrvatski predsjednik uputio je čestitke mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cijele Italije Jovanu Pavloviću, protojereju Makedonske pravoslavne crkve Kirku Velinskom te predsjedniku Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj Rašku Ivanovu.

Pravoslavnim vjernicima čestitkom se obratio i premijer Zoran Milanović:

„U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, svim vjernicama i vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, upućujem najiskrenije čestitke u povodu blagdana Kristovog rođenja. Neka božićne poruke mira, ljubavi, nade i uzajamnog poštovanja ispune vaše domove i budu nadahnuće za godinu pred nama.

Uvažavanje, razumijevanje i poštivanje prava drugog i drugačijeg, jedini su način da budemo ljudi u punome smislu, jednaki u svojoj različitosti, u slobodnom, otvorenom i tolerantnom društvu kakvo iskreno želimo i gradimo.

Od srca vam želim radostan i blagoslovljen Božić, dobro zdravlje, sreću i blagostanje.

Mir Božji, Hristos se rodi!“

(ZG-magazin)