Prava žene se najčešće izigravaju

Prava žene se najčešće izigravaju

(Foto: Hrvatski centar za radničku solidarnost / www.radnicki.org)

Žene u Hrvatskoj danas potplaćene su radnice na nesigurnim radnim mjestima, još uvijek je iznimno malo žena na rukovodećim položajima, dok je participacija u političkom životu uglavnom rezervirana za »muški klub«, poručuju iz Socijaldemokratskog forum žena SDP-a Hrvatske

Zagrebačka Gradska organizacija SDP-a tijekom cijelog dana obilježava Međunarodni dan žena – 8. ožujka prigodnim darivanjem karanfila i čestitanjem sugrađankama. Karanfile će diljem grada dijeliti predsjednik GO SDP-a Zagreb, Gordan Maras.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske pak oglasio proglasom te najavio performans za ravnopravnost i sigurnost žena u svim sferama života, kao uvod u 8-martovski marš.

Iz SDFŽ-a upzoravaju da se od svih ljudskih prava ustanovljenih i izborenih kroz stoljeća i koja danas predstavljaju neupitne ideale modernih demokracija, ostvarenje prava žena, njihovo širenje i napredak realizira se najsporije, najviše je podložno eroziji i najčešće se izigrava.

»Žene u Hrvatskoj danas potplaćene su radnice na nesigurnim radnim mjestima, njihov karijerni napredak nalik je beskrajnom maratonu u labirintu punom prepreka. I dok siromaštvo poprima žensko lice, one podižu djecu, skrbe o ovisnim članovima obitelji i nose sav teret kućnog neplaćenog rada«, upozoravaju iz SDFŽ-a. Dodaju kako su plaće žena i dalje manje od plaća muškaraca. One rade na lošije plaćenim poslovima i posljedično imaju znatno manje mirovine. Također, još uvijek je iznimno malo žena na rukovodećim položajima, dok je participacija u političkom životu uglavnom rezervirana za »muški klub«.

Ukazuju i na činjenicu da je rodno utemeljeno nasilje sve brutalnije, stopa samoubojstava žena raste iz godine u godinu, a nemar i nečinjenje institucija žene i djevojčice žrtve nasilja iznova zlostavlja i zauvijek ubija njihovo povjerenje u one čija je zadaća da ih štiti.

»Ni ona temeljna prava – pravo da odlučuje o svome tijelu i pravo na odluku o broju djece nisu zajamčena. Pravo na dostupan pobačaj izigrano je pravom na priziv savjesti, koje zamaskirano u obvezu poštivanja ljudskog prava, ne predstavlja ništa drugo doli nastojanje konzervativnih krugova da ograniči prava žena i njihovu ulogu svede isključivo na onu reproduktivnu«, tvrde u SDFŽ-u te napominju da su žene žrtve nehumanih i bolnih tretmana na ginekološkim odjelima, a njihovo dostojanstvo povrijeđeno minoriziranjem tog problema.

»Seksizam, koji je prisutan u svakoj sferi društva i prevlast rodnih stereotipa duboko su ukorijenjeni i tolerirani. Zato je više nego ikada potrebno dići svoj glas, hrabro i beskompromisno se suprotstaviti i oduprijeti diskriminaciji, ušutkavanju, marginalizaciji, poniženju i zanemarivanju.

Više nego ikada potrebno je odlučno viknuti „DOSTA!“ patrijarhatu i klerikalizmu i ne dopustiti da tama namjera onih koji ih promoviraju obavije naše društvo«, zaključuje se u progalsu. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni