Pozivaju Ćorića da zaustavi projekt Centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu

Pozivaju Ćorića da zaustavi projekt Centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu

Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) u srijedu se oglasila priopćenjem nakon što je u Gradskoj upravi između Grada Zagreba i Zagrebačke županije Sporazum o suradnji na pripremi objekta Centar za gospodarenje otpadom (CGO).

Iz UZOR-a poručuju kako Sporazum omogućava realizaciju projekta starog 17 godina te se »prljavim političkim trgovinama otvara se put za daljnju pljačku građana kroz uslugu prikupljanja komunalnog otpada«.

Zamjeraju što se za CGO unaprijed predviđa lokacija u Zagrebu, bez Plana gospodarenja otpadom kojim se tek treba uspostaviti sustav, bez Plana gospodarenja muljem s Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, Plana sprečavanja nastanka otpada, kao i studije izvedivosti za izgradnju CGO-a.

»Građani će platiti cijenu skupog i neisplativog CGO-a (već dokazano CGO-i Kaštijun i Marišćina), jer EU iz fondova neće financirati objekte bez poštivanja hijerarhije gospodarenja otpadom. Građani RH ća plaćati i penale zbog neispunjenja zakonskih i preuzetih obveza prema EU-u, koji se ne mogu postići kroz sustav CGO-a, koji nije baziran na odvajanju na mjestu nastanka«, upozorava predsjednica UZOR-a Branka Genzić-Horvat koja smatra da je posrijedi »neusporedivo štetniji projekt od Jakuševca«.

Iz UZOR-a podsjećaju kako, uz podršku ekoloških udruga i građana, već dugi niz godina opetovano upozorava na neodrživo i opasno stanje u (ne)gospodarenju otpadom i oštro se protivi sklapanju ovog Sporazuma te zahtijevaju da ga ministar zaštite okoliša i energetike (dr. sc. Tomislav Ćorić) hitno obustavi. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni