Poziv na humanost s neretvanskog Maratona lađa

Poziv na humanost s neretvanskog Maratona lađa

Djelatnici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Petrove 3, sudjelovanjem na neretvanskom maratonu lađa promovirali darivanje krvi. Kao debitanti osvojili su deveto mjesto a nadaju se, uz podršku Grada, sličnoj manifestaciji i u Zagrebu

»Krv, znoj i suze«, poznata je izreka Winstona Churchilla koju su i doslovno djelatnici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Petrove 3 u Zagrebu (HZTM) ovoga ljeta prakticirali na poznatoj manifestaciji Maratonu lađa na Neretvi. Opremljeni lađom i veslima s likom kapljice krvi poznatog »Kapka« zagrebački su lađari, njih petnaestorica, prvi put sudjelovali na glasovitoj utrci. U odmjeravanju snaga, vještine i izdržljivosti djelatnici Zavoda – liječnici, medicinski tehničari, vozači i drugi osvojili su deveto mjesto. Zapitali smo se a što bi tek bilo da su se za maraton lađa pripremali sustavno, a ne nakon posla i kako su mogli uskladiti vremena, jer nisu se nikada bavili veslanjem. Zagrebački će dečki u glas reći kako nisu jurišali na prvo mjesto iako je pobjeda uvijek dobrodošla jer cilj im je bio viši – promovirati dobrovoljno darivanje krvi, za život – »svete tekućine!«

»Naši medicinski djelatnici uspjeli su u tome ušavši pri tom kao debitanti u prvih 10 ekipa. Ideja o sudjelovanju potekla je od njih a ja sam ih u svemu podržala«, kaže nam dr. Irena Jukić ravnateljica HZTM-a. Dodaje kako je u ljetnim mjesecima to itekako svrsishodno jer tada su uvijek neplanirano povećane potrebe za krvlju (prometne nesreće, transplantacije). Načinom promidžbe dobrovoljnog davalaštva krvi oduševljena je i nada se kako će se snage sličnom promidžbenom manifestacijom, uz podršku Grada, moći odmjeriti i iduće godine u Zagrebu.

maraton_ladja_ekipa_hztmGodišnje se prikupi 180.000 doza krvi

Put je trasiran jer zagrebački su lađari na Neretvi nastupali pod zastavom HZTM-a, s majicama na kojima je »Kapko« pozivao okupljene na humanost kojom se u Hrvatskoj godišnje prikupi 180.000 doza krvi od čega Petrova 3 priskrbi oko 100.000 doza. Kako doznajemo, u registru je više od 90.000 darivatelja. Poklisari HTZM-a svojim su nastupom na maratonu dali obol i ovogodišnjoj sedamdesetoj obljetnici postojanja Zavoda. Prema riječima Josipa Valentića (33) zdravstvenog tehničara HZTM-a nakon što je ideja o sudjelovanju na maratonu jednoglasno zaživjela, pripreme su ove godine ponajprije odrađivali na Jarunu gdje im je »poduku« iz veslanja pružao olimpijac Nikica Ljubek, sin glasovitog Matije Ljubeka. Lađu su im ustupili studenti Prirodoslovno – matematičkog fakulteta iz Zagreba, koji su je doznajemo radili za svoje potrebe. Teretana, trčanje i druge kondicijske vježbe odrađivale su se tri puta tjedno po dva sata.

Za iduću »Neretvu« zagrebački će se lađari najavljuje Valentić, početi pripremati već idući mjesec. To više jer vježbanje im je kaže i osobno dobrodošlo ponajprije kondicijski, a u šali ističe dodatno su im ojačali bicepsi i tricepsi. Primit će u tim sve ozbiljne kolege sudionike koji budu željeli promovirati »sveti čin« darivanja krvi i doživjeti jedinstvenu atmosferu juga Hrvatske. Start lađara prisjetio se, započeo je u 17 sati nakon sviranja himne a označio ga je pucanj iz kubure. Riječni potez Metković-Ploče bio je dug 22,5 kilometara, a Neretva je, priča nam Valentić na dva dijela bila podijeljena bovama. Ispred lađara te tradicionalne utrke plovilo je »vozilo« predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je bila i pokroviteljica utrke, a na utrci je bio i gradonačelnik Milan Bandić.

Gostoprimstvo za pohvalu

Svaka je lađa brojila dvanaest veslača od kojih je njih deset veslalo pet lijevih i pet desnih), dok je tzv. parićar navigao odnosno drugi je lađar davao ritam veslanju. Veslanje je, kaže Valentić, jako naporno a lađari u plovilu sjede postrance jednom nogom »zakačeni« u lađi, kako bi održavali harmoničnost odnosno da ne bi došlo do ispadanja ili prevrtanja.

maraton_ladjaU plovidbenom su ritmu naprijed – nazad zagrebački momci stigli za 2 sata i 20 minuta dok su prvi lađari članovi »Stablina« doplovili na cilj za 2 sata i 14 minuta. Drugi su bili »Gusari Komin«, a treći »Crni put« iz Metkovića. Najbolja je kontinentalna ekipa lađara bila »SU Argo« iz Bjelovara. Zagrebački su lađari posebice pohvalili gostoprimstvo domaćina, a nemalo Udrugu lađara iz Metkovića i njihovog tajnika Antu Mijića odnosno Antu Čelića iz upravnog odbora. Tamošnji su žitelji i svi okupljeni ostavili poseban dojam na tim HZTM-a koji su bodrenjem manifestaciju učinili uzbudljivijom i atraktivnijom. Pobjednici su doznajemo osim velikog prijelaznog štita »Kneza Domagoja« osvojili i 30.000 kuna dok su viceprvaci dobili 20.000 i mali štit „Kneza Domagoja kao i brončani s osvojenih 10.000 kuna. Financijski su ali skromnije bili nagrađeni i lađari koji su četvrti stigli na cilj.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni