Pozitivno svjetlo u odgojno-obrazovnon sustavu

Pozitivno svjetlo u odgojno-obrazovnon sustavu

Jesmo li previše zaokupljeni politikantskim prepucavanjima oko reforme obrazovanja i sve su nam druge stvari u školstvu nevažne?

Žako Delač

Žarko Delač

Kao dugogodišnji voditelj projekta Ponos domovine unazad osam godina imao sam priliku upoznati mnogobrojne profesore i učitelje jer se radi o natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola. Naravno kako sam pri tome kontaktirao i s mnogobrojnim sudionicima natjecanja i uvjerio se koliko je važno s njima komunicirati, razgovarati, raspravljati i motivirati ih na usvajanje znanja. No Ponos domovine nije samo natjecanje u znanju o svojoj domovini već i izrada projektnog zadatka, korištenje informatičkih sustava, druženje, obilazak kulturnih ustanova, provjera sportskih vještina i tjelesnih sposobnosti…

Nažalost, može se primijetiti kako su rezultati učenika u osnovnim atletskim disciplinama iz godine u godinu lošiji! Je li to znak za uzbunu i vodi li tko u našoj državi o tome brigu? Jesmo li previše zaokupljeni politikantskim prepucavanjima oko reforme obrazovanja i sve su nam druge stvari u školstvu nevažne? Ako stara poslovica kaže U zdravom tijelu zdravi duh, trebali bi se zabrinuti nad stanjem duha naše nacije. Ili slikovito rečeno prema sadašnjim intencijama imat ćemo odlične informatičare i matematičare koji će pred prvim životnim preprekama klonuti duhom.

Zdrava obiteljska atmosfera i odgojna komponenta obrazovnog sustava

Nadalje, promatrajući obrazovni sustav s našeg odstojanja teško je shvatiti kako prosvjetni djelatnici uopće mogu raditi s pojedinim učenicima. Naime, lako je zapaziti izrazitu dozu nezainteresiranosti, prepotentnosti i samodopadnosti tako da sam često znao komentirati s kolegama kako u naše doba nije bilo takvih slučajeva. A to nije bilo tako davno. U svemu tome zanimljiva je uloga roditelja i staratelja i njihov odnos prema djeci. Sa sigurnošću možemo zaključiti da je to jedan od najvažnijih čimbenika prihvatljivog obrasca ponašanja učenika. Zdrava obiteljska atmosfera i koliko – toliko odgojna komponenta obrazovnog sustava dobitna su kombinacija uspješnog oblikovanja mladih naraštaja. Nažalost, veliki broj razvoda i sudskih procesa vezanih uz starateljstvo, a sve manji broj brakova i vremena koji roditelji posvećuju djeci devastiraju odgojni sustav.

Medijska prašina oko najnovije tučnjave srednjoškolki u Splitu dokaz je tome kao i činjenica da je opet riječ o djeci koja žive u nesređenim i zapuštenim obiteljskim odnosima. Stoga sa zadovoljstvom promatramo učenike i njihove profesore koji sudjeluju u našem projektu, osobito u poluzavršnim i završnim natjecanjima jer su ipak pozitivno svjetlo u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu. Osobito prilikom godišnjeg proglašenja najbolje učeničke ekipe Ponos domovine kada se na prigodnoj svečanosti okupe i njihovi roditelji.

Komentari su zatvoreni