Povratak ZX Spectruma

Povratak ZX Spectruma

SpecNext je napravio nadograđeni ZX Spectrum koji poboljšava korisničko iskustvo, a kompatibilan je s izvornikom. To znači da će svaki softver ili hardver originalno napravljen za izvornik raditi i s ažuriranim modelom, a na njemu će se moći pokrenuti i najnovije softverske kreacije

Mnogi se od vas još sjećaju malog kućnog računala s gumenim tipkama lansiranog prije 35 godina ili točnije 23. travnja 1982. Bilo je to vrijeme procvata kućnih kompjutora, a mali je Spectrum svojom pojavom uzburkao strasti kod ljubitelja računalnih igrica uvodeći ih u igrice u boji. Pristupačno 8-bitno računalo ubrzo se nalazilo posvuda, a s njega su dopirali neobični elektronički zvukovi dok su se igrice učitavale s kasetofona, a počesto bi se čulo i nezadovoljno mrmljanje kada učitavanje ne bi uspjelo iz prve. Bilo je to vrijeme jednog rastućeg računalnog entuzijazma u kojem su se pojavile mnogobrojne klasične igrice kojih se prisjećamo s nostalgijom. A ljudi iz londonske razvojne tvrtke tvrtke SpecNext odlučili su nam omogućiti putovanje u prošlost kako bismo oživjeli avanturistički duh uz klasično Sinclairovo računalo nazvano ZX Spectrum Next.

ZX Specrtum (Foto: Bill Bertram, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=170050)

Sinclair ZX Spectrum zamijenio je jeftini ZX 81 s membranskom tipkovnicom. Gumena tipkovnica novog modela bila je znatno bolja, ali je prava atrakcija bila mogućnost prikaza grafike u boji na TV zaslonu, a ne na monokromatskim ekranima na što je bio ograničen model 81 i prethodnici.

Iako su kasniji Spectrumi dolazili s disketnim pogonom, većina korisnika je igre učitavala pomoću kasetofona. Nakon što bi umetnuli kasetu igrači su morali čekati po nekoliko minuta da se da se igra učita, osim ako se se nije u tom procesu srušila, pa je radnju trebalo ponoviti… Iako nas je to u ono vrijeme živciralo, sad se tog razdoblja prisjećamo s nostalgijom.

SpecNext je napravio nadograđeni ZX Spectrum koji poboljšava korisničko iskustvo, a kompatibilan je s izvornikom. To znači da će svaki softver ili hardver originalno napravljen za izvornik raditi i s ažuriranim modelom, ali će se na njemu također moći pokrenuti i najnovije softverske kreacije potrebne za korištenje moderne tehnologije.

U središtu novog modela je procesor Z80 koji radi na radnom taktu od 3.5 MHz ili 7 MHz u turbo načinu rada s 512 KB RAM-a (koja može biti povećana do 1.5 MB interno i 2.5 MB izvana). Računalo koristi i SD memorijsku karticu, video signal se može odašiljati putem VGA ili HDMI izlaza, kompatibilno je s igraćim (joystick) palicama te ima serijsko sučelje za miš. Softver se može učitati u računalo pomoću kasetofona zahvaljujući audio utorima za mikrofon i slušalice. Tu je dodatni Wi-Fi modul, ali primjećuje se odsutnost USB ulaza.

Postići autentični retro izgled Next modela predstavljao je priličan napor, a za njega je zaslužan Rick Dickinson – čovjek odgovoran i za izgled izvornika.

Ljubitelji koji bi radije koristili originalno kućište mogu elektronsku jezgru Nexta ubaciti u kućište starog ZX-a kako bi dobili još autentičniji osjećaj, a istodobno će imati koristi od nadograđenog hardvera.

Spectrum Next je pokrenuo Kickstarter kampanju kako bi osigurao novac za proizvodnju. Ponude za samu ploču sa sklopovima počinju na 99 funti (890 kuna), dok za kompletno računalo treba izdvojiti 175 funti (oko 1600 kuna). Bude li sve išlo prema planu otprema se očekuje početkom kolovoza.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni