Povratak kultnog Technicsovog gramofona

Povratak kultnog Technicsovog gramofona

Panasonic je 2014. iznova probudio svoj uspavani Technics brend predstavljanjem hi-fi sustava višeg ranga. Zvuk, kazuju recenzije, nije razočarao, ali je nedostajala jedna komponenta – gramofon. Naime, kako smo nedavno pisali, vinilne gramofonske ploče ponovno se vraćaju u modu, a »tulumaši« određene dobi ne mogu zamisliti dobru zabavu bez ploča koje su ih uveseljavale. Japanci su to odlučili popraviti povratkom na scenu kultnog SL-1200 gramofona, poznatog alata glazbenih DJ-a. Ova linija gramofona počela se proizvoditi još 1972. godine, a gramofoni su stekli reputaciju svojom preciznošću, kvalitetom izrade i zvuka te su bili omiljeno »oruđe« mnogobrojnih DJ-a i MC-a koji su ih koristili za miksanje i scratching.

Novo izdanje gramofona nosit će oznaku SL-1200G, a uključuje i aluminijsku ploču debljine 10 mm, a od aluminija je izrađena i ručka.

Iz Technicsa su najavili i proizvodnju ograničene posebne serije, u povodu 50. godišnjice brenda (SL-1200GAE).

Panasonicovi inženjeri razvili su novi bezjezgreni elektromotr s izravnim prijenosom koji je uparen s mikroprocesorski upravljanim senzorom rotacije kako bi se izbjegle sitne vibracije iz motora i promjene u brzini. Gramofon može reproducirati ploče na brzinama 33 1/3, 45 i 78 okretaja u minuti.

Jubilarno izdanje će biti proizvedeno u samo 1200 primjeraka te će imati gramofonsku ručicu od magnezijske legure. Gramofoni bi se u prodaji trebali naći na ljeto, a cijene jubilarne kao ni standarde izvedbe zasad nisu poznate. No poznato je da gramofoni iz ove Technicsove serije nikad nisu baš bili jeftini. (B. J.)