Povratak gospona Fulira

Povratak gospona Fulira

(Foto: HNK)

U predstavi nadahnutoj scenarijem Kreše Golika za film Tko pjeva zlo ne misli, Rene Medvešek rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba

Ana i Franjo Šafranek, gospon Fiulir i Mina likovi su iz neponovljivog filma Tko pjeva zlo ne misli, redatelje Kreše Golika. No oni će uskoro ponovno zaživjeti, ali ovaj puta ne na filmskom platnu već na kazališnim daskama. Naime, u Hrvatskom narodnom kazalištu trenutačno se radi na pripremi istoimene predstave u režiji Renea Medvešeka koja će premijerno biti priikazana 28. rujna.

Anu Šafranek će ovdje utjeloviti Zrnika Cvitešić, Franjo će biti Dušan Bućan, Fulira će dočarati Krešimir Mikić, dok će Minu glumiti Ivana Boban.

U predstavi nadahnutoj scenarijem Kreše Golika za film Tko pjeva zlo ne misli, jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, Medvešek rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba, slijedeći europsku kazališnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago želeći nadahnuti nove generacije gledatelja.

Podsjetimo, radnja se događa na Gornjemu gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obaveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete. Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, sin Ane i Franje Šafraneka poremetit će dolazak šarmantnoga neženje gospona Fulira… Ana Šafranek vene u braku s muškarcem, koji i ne primjećuje kako joj se se gospon Fulir udvara. Anine moralne ograde polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira, koji će biti razotkriven i na koncu prisljen oženiti brbljivu tetu Minu.

Priču o svakodnevnici poznatih i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, u Medvešekovoj scensko-glazbenoj priči obogaćuje program u špajzcimer smještenog radio-aparata. To tehnološko čudo prodire kroz zidove i grije ozračje zagrebačkih domova.

Uz redatelja Renea Medvešeka, koji adaptira tekst uz inkorporirane dokumente iz vremena, dramaturginja je Nina Bajsić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, asistentica redatelja Hana Zrnčić Dim.

Glumački ansambl čine Ivana Boban, Dušan Bućan, Ivan Colarić, Zrinka Cvitešić, Ivan Glowatzky, Dušan Gojić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Vanja Matujec, Iva Mihalić, Krešimir Mikić, Vlasta Ramljak, Barbara Vicković, Silvio Vovk, Mirta Zečević. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni