Povoljniji krediti za poticanje malog i srednjeg poduzetništva

Povoljniji krediti za poticanje malog i srednjeg poduzetništva

Ministarstvo poduzetništva i Grad Zagreb subvencionirat će kamatu za poduzetničke kredite, svaki s 2% za projekte iz proizvodnih djelatnosti i sa po 1% za projekte iz uslužnih djelatnosti

Grad Zagreb, Ministarstvo poduzetništva i 12 poslovnih banaka potpisali su jučer tripartitni Ugovor o provedbi programa Kreditom do uspjeha 2014., za provođenje prve mjere Kreditom do konkurentnosti za poticanje mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Programom je namijenjeno 200 milijuna kuna, a Grad Zagreb i Ministarstvo će subvencionirati kamatu za poduzetničke kredite svaki s 2% za projekte iz proizvodnih djelatnosti i sa po 1% za projekte iz uslužnih djelatnosti.

Krediti će se odobravati u visini od 100 tisuća do 5 milijuna kuna za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, kupnju nove opreme ili pojedinih dijelova nove opreme i za obrtna sredstva.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je i zadovoljstvo što će ovoga puta zajedno doprinijeti napretku i razvoju poduzetništva, te istaknuo da je Projekt neophodan jer su poduzetnici i obrtnici nositelji gospodarstva i glavni akteri razvoja.

U program su se uključile Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste&Steiermarkische Bank, Raiffeisenbank Austria, Hypo Albe Adria Bank, Societe generale – Splitska banka, Hrvatska poštanska banka, Croatia banka, Slatinska banka, Veneto banka, Partner banka i Jadranska banka.

Za projekte iz uslužnih djelatnosti odobravat će se krediti do 20%, a za proizvodne djelatnosti do 30% iznosa ukupno odobrenog kredita. Za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata rok otplate kredita bit će do 10 godina, a za kupnju nove opreme ili pojedinih dijelova opreme do sedam godina, s mogućim počekom od dvije godine. Nominalna kamatna stopa iznosit će najviše 7% godišnje. (zagreb.hr/zg-m)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t