Povoljniji krediti za poticanje malog i srednjeg poduzetništva

Povoljniji krediti za poticanje malog i srednjeg poduzetništva

Ministarstvo poduzetništva i Grad Zagreb subvencionirat će kamatu za poduzetničke kredite, svaki s 2% za projekte iz proizvodnih djelatnosti i sa po 1% za projekte iz uslužnih djelatnosti

Grad Zagreb, Ministarstvo poduzetništva i 12 poslovnih banaka potpisali su jučer tripartitni Ugovor o provedbi programa Kreditom do uspjeha 2014., za provođenje prve mjere Kreditom do konkurentnosti za poticanje mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Programom je namijenjeno 200 milijuna kuna, a Grad Zagreb i Ministarstvo će subvencionirati kamatu za poduzetničke kredite svaki s 2% za projekte iz proizvodnih djelatnosti i sa po 1% za projekte iz uslužnih djelatnosti.

Krediti će se odobravati u visini od 100 tisuća do 5 milijuna kuna za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, kupnju nove opreme ili pojedinih dijelova nove opreme i za obrtna sredstva.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je i zadovoljstvo što će ovoga puta zajedno doprinijeti napretku i razvoju poduzetništva, te istaknuo da je Projekt neophodan jer su poduzetnici i obrtnici nositelji gospodarstva i glavni akteri razvoja.

U program su se uključile Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste&Steiermarkische Bank, Raiffeisenbank Austria, Hypo Albe Adria Bank, Societe generale – Splitska banka, Hrvatska poštanska banka, Croatia banka, Slatinska banka, Veneto banka, Partner banka i Jadranska banka.

Za projekte iz uslužnih djelatnosti odobravat će se krediti do 20%, a za proizvodne djelatnosti do 30% iznosa ukupno odobrenog kredita. Za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata rok otplate kredita bit će do 10 godina, a za kupnju nove opreme ili pojedinih dijelova opreme do sedam godina, s mogućim počekom od dvije godine. Nominalna kamatna stopa iznosit će najviše 7% godišnje. (zagreb.hr/zg-m)