Povodom Valentinova izdana prigodna poštanska marka

Povodom Valentinova izdana prigodna poštanska marka

Autorica marke je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Marka nominalne vrijednosti 3,10 kuna otisnuta je u 220.000 primjeraka

Povodom Dana zaljubljenih Hrvatska pošta je u opticaj pustila prigodnu poštansku marku – „Valentinovo“, a otisnuta je i popratna omotnica. Motiv ove poštanske marke su ženski i muški otisak prsta spojeni u raznobojna stilizirana srca. Autorica marke je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Marka nominalne vrijednosti 3,10 kuna otisnuta je u 220.000 primjeraka.

Blagdan Sv. Valentina je u svakodnevnom govoru poznatiji kao Valentinovo ili Dan zaljubljenih te se obilježava 14. veljače, a slavi i veliča ljubav i naklonost. Prema tradiciji to je dan kada zaljubljeni svoju ljubav iskazuju darivajući jedno drugog cvijećem, slatkišima i – karakteristično – prigodno ilustriranim dopisnicama koje su na engleskom govornom području poznate kao „Valentines“ (dopisnice za Valentinovo). Blagdan je dobio ime prema jednom od prvih kršćanskih mučenika, a taj je dan prvi put blagdanom proglasio još 496. papa Gelazije I. Dan Sv. Valentina prvi je put povezan s romantičnom ljubavlju u srednjem vijeku, u krugovima bliskim piscu Geoffreyju Chauceru, u doba kada je po dvorcima cvalo ljubovanje te se njegovalo umijeće udvaranja. Sam Chaucer je 1382. godine u Parlement of Foules, poemi posvećenoj prvoj godišnjici zaruka engleskoga kralja Rikarda II., napisao slijedeće stihove:

„Jer to bješe na Valentinovo, kada svaka ptica svoj par tražit dođe.“

U Francuskoj je pak još 1400. godine u Parizu utemeljen Visoki sud ljubavi, i to upravo na Valentinovo, a u njemu se vijećalo, sudilo i presuđivalo o „sporovima srca“. Prema nekim izvorima jedna od najstarijih sačuvanih dopisnica za Valentinovo nastala je u 15. stoljeću upravo u toj romantičnoj zemlji koju i danas najprije povezujemo s ljubavlju, a napisao ju je Charles, vojvoda od Orléansa, svojoj supruzi.

U slavnom Hamletu Williama Shakespearea iz 1601. u petoj sceni četvrtog čina od ljubavi poludjela Ofelija dan uoči Valentinova poje:

„Sutra je Valentinovo,
Svi ustanimo zarana;
Pod prozor ja ću doći tvoj
Da budem tvoja dragana.“

Na pragu 18. stoljeća počinje proizvodnja već spomenutih „kartolina“ koje su postale nevjerojatno popularne te su bile urešene pravom čipkom i svilenim vrpcama. Pošta je učinila čudo jer se unatoč nadasve konzervativnom dobu počesto slalo i stihove eksplicitnog sadržaja, a samo tako razigrani pošiljatelji mogli su ostati anonimni.

Sredinom 19. stoljeća za Valentinovo se u Velikoj Britaniji slalo i do 25 milijuna dopisnica! Jedna, duhovita, datirana 1850. na sebi nosi prilično izravnu poruku: „Vjenčanja su sada u modi; hoćeš li me ženiti ili ne?“, a druga, iz 1862., adresirana na izvjesnu Miss Jenny Lane iz Norfolka, glasila je: „Najdraža gospođice, šaljem Vam poljubac.“

Dvadeseto stoljeće ukralo je tu predivnu romantiku jer su se u igru umiješali lukavi trgovci nakitom, slatkišima, rubljem i kojekakvim šarenim darovima, no unatoč tomu, dopisnice su i danas najčešći način izražavanja naklonosti na Dan Sv. Valentina. Procjenjuje se da ih se samo u Sjedinjenim Američkim Državama, internetu unatoč, svake godine pošalje blizu 200 milijuna, a ako se tomu pribroje i osobno razmijenjene karte, brojka se penje na impresivnu milijardu. A svi vi koji još niste pogođeni Kupidonovom strelicom i Sv. Valentin vas nije usrećio, nemojte zdvajati što ćete na dan kad se slavi ljubav biti sami. I dogodine je Valentinovo. Kako pjesma kaže – ljubav dolazi sama kao nezvan gost, zakuca na vrata, uđe iz inata…

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni