Povjerenstvo: “Gradonačelnik je kriv zbog utjecaja na zapošljavanje Svetimira Marića”

Povjerenstvo: “Gradonačelnik je kriv zbog utjecaja na zapošljavanje Svetimira Marića”

Bandić tvrdi kako nije insistirao da se zaposli ministrov brat, no da je riječ o kvalitetnom kadru. No poručio je: »Dok sam ja gradonačelnik neće Povjerenstvo voditi kadrovsku politiku u Zagrebu«

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u utorak je odlučivalo o pokretanju postupka protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića u čak četiri slučaja te je u jednom potvrđena sumnja u počinjenju ovog djela.

Riječ je o pokretanju postupka protiv prvog čovjeka Grada Zagreba mogućeg utjecaja na zapošljavanje Svetimira Marića, brata ministra državne imovine Gorana Marića, koji je zaposlen u Zagrebačkom holdingu, podružnici ZET-a. Svoje je viđenje o tome dala i izvjestiteljica u ovom slučaju Branka Lukačević-Gregić. Izjavila je kako gradonačelnik »može utjecati na izbor članova Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga i tako posredno utjecati na izbor prilikom zapošljavanja pojedinih osoba«.

Lukačević-Gregić je izjavila da se na temelju njegovih izjava u medijima stvara dojam »da je utjecao na zapošljavanje Svetimira Marića, jer je ono u konačnici i realizirano«.

Osim spomenutog, Milan Bandić nije kriv po točkama glede izgradnje crkve u parku na Savici, pogodovanja diskašici Sandri Perković prilikom dodjele Nagrade Zagrepčanka godine te Nagradu grada Zagreba za 2016. Milani Vuković Runjić, budući da su obje bile članice njegove stranke. Povjerenstvo je ustvrdilo da gradonačelnik također nije pogodovao odluci se u Petrinji dodijele besplatni udžbenici i konačno nije kriv niti za optužbe glede dodjele 250 ugovora o zapošljavanju u Gradskoj čistoći.

I sam gradonačelnik Milan Bandić osvrnuo se danas na zaključak Povjerenstva prilikom otvorenja novog hotela Le Premier, u ulici kralja Držislava. Izjavio je, kako se on osobno ne osjeća odgovornim, budući da je on okružen kvalitetnim ljudima s obzirom na proceduru i zakone. Rekao je kako su dobrodošli svi koji sa svojim kompetencijama dođu ondje zahvaljujući proceduri i važećim zakonima. Kaže kako ne zna što je Povjerenstvo utvrdilo, ali je najavio da će provjeriti jeli poštivana procedura i zakon. Upitan zašto je brat ministra dobar za zapošljavanja u Upravi ZET-a, odvratio je kako to pitanje treba postaviti direktorici ZET-a Ljubi Žgeli. Nadodao je kako on nije insistirao da se zaposli spomenutog čovjeka, no da je riječ o kvalitetnom kadru.

»Neka Povjerenstvo radi svoj, a ja ću raditi svoj posao, budući da znam kakve su moje ovlasti i sukladno time se ponašam. Dok sam ja gradonačelnik neće Povjerenstvo voditi kadrovsku politiku u Zagrebu«, poručio je. Tvrdi kako nikada nije, niti će utjecati na odluke izvršnog odbora Zagrebačkog holdinga. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni