Povišena koncentracija bakterija u Jarunskom jezeru

Povišena koncentracija bakterija u Jarunskom jezeru

Zavod za javno zdravstvo predlaže čišćenje i odmuljivanje jezera prije početka ljetne sezone, no zbog pronađenih bakterija građani se možda ove godine neće smjeti kupati u zagrebačkom moru

Godišnja analiza Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar o kakvoći vode u Jarunu pokazala je povišenu koncentraciju Escherichie coli, bakterije koja može uzrokovati crijevne bolesti.

U sezoni kupanja 2014. godine uzorkovana su 144 uzorka na 16 kupališnih mjesta (točke uzorkovanja), u kojima su, propisanim metodama, određivani parametri prema Uredbi o kakvoći voda za kupanje, kazala je  dr. sc. Sonja Tolić za dnevnik.hr.

Iz prikazanih rezultata pokazatelja crijevni enterokok i Escherichia coli, vidljivo je da je kakvoća vode za kupanje bila nezadovoljavajuća na tri točke kraj plaže Malo jezero, te na tri kraj Otoka Univerzijade.

Važno je napomenuti da se godišnja ocjena određuje po završetku sezone kupanja na temelju skupa podataka o kakvoći voda za kupanje za tu sezonu kupanja.

Naime, jezero Jarun prirodno je stanište ptica čije fekalija padaju na dno jezera i talože se, a uslijed loših vremenskih prilika, podiže se nataloženi mulj s dna jezera što naravno utječe na rezultate analize. Stoga bi bilo potrebno provesti odgovarajuće odmuljivanje jezera prije početka sezone kupanja.

Svakako je potrebno je pratiti obavijesti koje se ispisuju na tablama postavljenim na obalama jezera, gdje se izvješćuje o kvaliteti vode, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo, a ovoga se ljeta Zagrepčani možda neće smjeti kupati na spomenutim jarunskim plažama. (zg-m)