Povijest pilotske jakne “Spitfire”

Povijest pilotske jakne “Spitfire”

(Pilotska jakna Alpha Industries / Izvor: https://www.thread.com/)

Povijest Alpha Industries ide čak do 1959. godine kada je američko Ministarstvo obrane tražilo da američki brand napravi redizajn jakni za američku vojsku

»Bomber«, odnosno »Spitfire« pilotske jakne često »vežemo« za navijačku odjeću zato što su upravo 80-ih godina one bile glavni odjevni predmet koji se nije skidao ni ljetni ni zimi. Ako je bilo jako hladno ispod su se nosila i traper jakna. Najčešće su ih nosili s čizmama poput »martensica«, vojničkim hlačama i majicama s kapuljačom. Krajem 1980-ih i 1990-ih godina proizvodila ih je talijanska tvrtka Carrera Jeans. Danas je najpoznatiji brend koji ih proizvodi Alpha Industries i cijena im se kreće oko 130 eura. Nekad jako popularne, danas skoro zaboravljene.

Povijest Alpha Industries ide čak do 1959. godine kada je američko Ministarstvo obrane tražilo da američki brend napravi redizajn jakni za američku vojsku.

Piloti su tijekom leta stalno pisali upute i koordinate, ali nisu imali držač olovke u kokpitu. Tome služi džep ugrađen u lijevi rukav s plastičnim umetcima postavljenim u dno džepa, kako bi se izbjegao kontakt tinte i odjeće.

Također, unutar kokpita čitav je niz žica i cijevi koje mogu biti opasne ako se zapetljaju ili ometaju pogled pilota. Kako bi riješili ovaj problem, dizajneri Alpha Industriesa su stavili tkaninu ili kožnu zakačku na prsima svojih B-15 jakni kao točku za provlačenje cijevi respiratora kacige. Na nekim jaknama postoje i više malih platnenih „zakački“ koje služe za provlačenje komunikacijskih kabela kako se ne bi zapetljali.

Najzanimljivija osobina pilotskih jakni je narančasta unutrašnjost. Dvostranost jakne (dvostrani zip, dvostrani džepovi, zakačka za objesiti jaknu, te narančasta boja druge strane…) ima uistinu funkciju spašavanja života. Naime, u slučaju rušenja letjelice, posada bi okrenula jakne na narančastu stranu kako bi bili vidljiviji iz zraka spasiocima.

Na narančastim unutrašnjostima nekih jakni su nalazi i tekst preveden na više „neprijateljskih“ jezika, koji također služi u slučaju obaranja i u slučaju da pilot nabasa na lokalne seljane. Tekst glasi: „Ja sam građanin Sjedinjenih Američkih Država. Ja ne govorim vaš jezik. Molim da mi pomognete s hranom i smještajem. Molim da mi osigurate sigurnost i zaštitu te da mi pomognete da se vratim među svoje ljude. Vlada Sjedinjenih Američkih Država će vas nagraditi.“

Umjesto zaključka:

Nosili su ih i Prljavci 1989.:  https://youtu.be/TRRW_rT1v3I

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)


Referenca: https://www.alphaindustries.com/products/mjm21000c1-mens-ma-1-flight-jacket

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni