Povijest hrvatskog biciklizma prikazana u tunelu Grič

Povijest hrvatskog biciklizma prikazana u tunelu Grič

U sklopu manifestacije Žbicanj koja se u svibnju održava u Zagrebu, u četvrtak je u Tunelu Grič otvorena izložba Kronika uspjeha, povijest bicikla u Zagrebu. Na izložbi koja ostaje otvorena do kraja mjeseca prikazana je dokumentacija iz zbirke o povijesti biciklizma u Hrvatskoj od 19. do sredine 20. stoljeća; fotografije s poznatih biciklističkih utrka, dokumenti prvih biciklističkih klubova, medalje, diplome i drugi predmeti koji su dio fundusa Hrvatskog športskog muzeja.

Na izložbi se može vidjeti koliko je biciklizam nekada bio popularan u nas, ali i podsjetnik da je to prvi organizirani sport u Hrvatskoj. Spomenimo da je 1894. u Zagrebu osnovan Savez hrvatskih biciklista, dok je godinu kasnije na Zrinjevcu održana prva biciklistička utrka. Više o tome na: https://zg-magazin.com.hr/na-danasnji-dan-u-zagrebu-osnovan-savez-hrvatskih-biciklista/

Svojedobno su biciklističke utrke okupljale i velik broj gledatelja te ih se na takvim manifestacijama okupilo i po 20 000.

Manifestacija Žbicanj je pokušaj da se građane potakne da što više koriste bicikl te je zbog toga gradonačelnik Zagreba svibanj proglasio mjesecom biciklista. Podsjetimo i da se subotu, 19. svibnja s Trga starta Zagrebačka biciklijada koja se vozi trasom dugačkom 20-ak km do Prepuštovca. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni