Povijesni putevi Jadrana u Arheološkom muzeju

Povijesni putevi Jadrana u Arheološkom muzeju

Ova izložba, koja se održava od 8. rujna do 31. listopada, ukazat će na ulogu jadranske obale u spajanju Istoka i Zapada, Balkana i Italije već od antičkih vremena

Izložba “Aquileia-Salona-Apollonia. Putevima Jadrana od 2. st. pr. Kr. do početaka srednjeg vijeka” rezultat je međunarodne suradnje ostvarene u okviru programa “Adriaticummare – Adriatlas”, a održava se od 8. rujna do 31. listopada u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložbom se želi educirati i senzibilizirati širu publiku, prvenstveno stanovnike, posjetitelje i ljubitelje istočne obale Jadrana, koja danas najvećim dijelom pripada Hrvatskoj, o povijesnoj vrijednosti mora koje je spajalo različite svjetove i omogućavalo razmjenu ne samo gospodarskih dobara, već i različitih kultura, te na koncu i njihovo miješanje.

Na određen će način ova izložba ukazati na ulogu jadranske obale u spajanju Istoka i Zapada, Balkana i Italije već od antičkih vremena, ulogu koju Hrvatska i danas ima u okviru Europske unije.

Ova je izložba prepoznata kao jedan od uspješnih primjera plodne hrvatsko-francuske suradnje. U izradi izložbe sudjeluju brojni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, prvenstveno Francuske, ali i Italije i Albanije.

Hrvatska je izabrana kao mjesto gdje bi ova izložba trebala ugledati svjetlo dana iz očitog razloga njene premoćne zastupljenosti bogatstvom vrlo vrijednih arheoloških nalaza, te jedne od najbitnijih uloga na plovnom putu koju je imao hrvatski dio jadranske obale zahvaljujući svojoj iznimnoj razvedenosti i ulozi mosta, koju ima još i danas. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni