Povijesne fotografije na izložbi “Šetnja Zagrebom dokonog purgera”

Povijesne fotografije na izložbi “Šetnja Zagrebom dokonog purgera”

Fotografije čije su replike predstavljene na ovoj izložbi obuhvaćaju razdoblje od druge polovine 19. do kraja prve polovine 20. stoljeća

Državni arhiv u Zagrebu večeras u Galeriji Modulor otvara izložbu „Šetnja Zagrebom dokonog purgera“, koja je inspirirana istoimenim prilogom koji je izlazio u Reviji Zagreb početkom 40-tih godina prošlog stoljeća.

Od svog otkrića 1839. pa do danas, fotografije su nezaobilazne u bilježenju događanja i prostora. Važan su dio arhivskoga gradiva, nalazimo ih u raznim zbirkama, osobnim i obiteljskim fondovima, ali i muzejima, knjižnicama, privatnim kolekcijama. Nužne su za uspostavu vizualne komunikacije s prošlošću, a naše predodžbe o proteklim vremenima obogaćuju novim spoznajama.

Fotografije čije su replike predstavljene na ovoj izložbi obuhvaćaju razdoblje od druge polovine 19. do kraja prve polovine 20. stoljeća.

Neki prikazani prostori današnjem su šetaču možda neprepoznatljivi, druge je vrijeme odnijelo u nepovrat. Svaki od odabranih izložaka svjedoči o djeliću povijesti Zagreba te živo interpretira prostore pretvarajući ih u dio vizualne baštine i ukupne memorije našeg grada.

Autorica izložbe je Ivana Prgin, a održavat će se do 6. prosinca. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni