Povećanjem trošarina Vlada pokazuje da i dalje nema plan za oporavak gospodarstva

Povećanjem trošarina Vlada pokazuje da i dalje nema plan za oporavak gospodarstva

Vladajuća stranka trenutno je u nepovoljnoj situaciji, Bruxelles želi uštede pod svaku cijenu, izborna je godina u Hrvatskoj, a popularnost SDP-a u konstantnom je padu te polako gube bitku s oporbenim HDZ-om

Kratkotrajne mjere poput povećanja trošarina na gorivo i duhanske proizvode dio je Vladinog plana prema kojem mora smanjiti proračunski deficit za dodatnih milijardu i tristo milijuna kuna, poručeno je u utorak ministru financija Borisu Lalovcu i potpredsjedniku Vlade te ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Bruxellesu.

Kako HRT neslužbeno doznaje, trošarine će se povećati 20 lipa po litri, a cigarete 50 kuna na 1000 komada.
Radi se o brzim i jednostavnim mjerama kojima Vlada želi popuniti državni proračun, no one su kratkoročne i definitivno se ne mogu odraziti pozitivno na cjelokupno gospodarstvo.

Vlada je trenutno u nepovoljnoj situaciji, Bruxelles želi uštede pod svaku cijenu, izborna je godina u Hrvatskoj, a popularnost vladajućeg SDP u konstantnom je padu te polako gube bitku s oporbenim HDZ-om.

Možda baš zbog toga neće dolaziti do smanjenje plaća, socijalnih davanja i mirovina iako je ministar financija prošli tjedan izjavio da „zavodi, agencije, fondovi i instituti, godišnje troše oko 70 milijardi kuna i imaju oko 26 tisuća radnika. Ove bi mjere njihove troškove smanjile, za oko pola milijarde. Bolni rezovi očekuju i javna poduzeća“. Radi se o mjerama koje su ministri predstavili Komisiji, no koje su očito nedovoljne.

Ono što se planira, uz povećanje trošarina, je smanjenje investicija, jamstva i subvencija državnim tvrtkama.

Grčić je najavio daljnju privatizaciju javnih poduzeća koje imaju tržišni potencijal da prežive bez pomoći države, poput Croatia Aitrlinesa, dok u privatizaciju neće ići poduzeća odnosno kompanije koje gospodare državnim bogatstvom poput Hrvatskih voda ili Hrvatskih šuma.

Potpredsjednik Vlade se također nada da će i prvi kvartal 2015. BDP biti pozitivan na godišnjoj razini, temeljeći to na oporavku industrije u veljači i ožujku, oporavku izvoza odnosno osmom mjesecu rasta osobne potrošnje što je, kaže, jedna od ključnih komponenti rasta BDP-a.

Drugo mišljenje Europske unije dolazi već u svibnju do kada se moraju pokazati neki konkretni koraci, a već će na sutrašnjoj sjednici Vlada donijeti odluku o povećanju trošarina na gorivo i duhanske proizvode.

Ovakve instant mjere, koje se donose bez ikakvog sustavnog plana dokaz je kako članovi Vlade ne znaju kako izvući državu iz ove dugoročne krize. Najjednostavnije je povećati naknade ili spustiti davanja, no investicije i dugoročni oporavak nešto je što nam postaje gotovo nedostižan cilj.

Više detalja o svim planiranim mjerama trebali bismo doznati najkasnije idući tjedan.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni