“Poučak” ušao u osmu, a marina u Sisku se gradi već petu godinu

“Poučak” ušao u osmu, a marina u Sisku se gradi već petu godinu

(Pogled na obalo utvrdu buduće marine Sisak na Kupi / Stanje, svibnj 2022.)

Iako uokolo baš i nema čamaca ni brodica uokolo, marina je dimenzionirana tako da omogućava obostrano postavljanje plutajućih gatova i privez 118 brodica po dužini akvatorija, a uz dodatno uređenje jugoistočnog nastavka akvatorija još dodatnih 76 vezova…

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Neka budućnost kaže istinu i procijeni svakoga u skladu s njegovim radom i postignućima. Sadašnjost je njihova; a budućnost, za koju sam zaista radio, je moja. (Nikola Tesla)

Viktor Simončič

Prije točno 7 godina objavljen je prvi Viktorov poučak, pa je iz prvog prešao u drugi razred osnovne škole (https://zmusk.wordpress.com/viktorov-poucak/bezbroj-nijanse-sive/). Naziv je dala urednica bloga »Zrnca mudrosti uz šalicu kave«, gospođa Gordana Igrec, gdje je objavljeno prvih 5 poučaka. Od 6. izlazi na ovom portalu. Hvala Gordani jer me potakla da pišem na tjednoj bazi i Borisu jer mi daje prostor i ponekada, zbog nekog preoštrog teksta, ne spava mirno.

Pomažu li poučci? Možda. Meni svakako, jer mogu javno reći što mislim. Da ne mogu, ne znam kako bih podnio puno toga što se događa oko mene.

Mogu li pomoći poučci? Mogli bi, da na odgovornim mjestima, na mjestima gdje plaćamo ljude da gledaju za nas, ne sjede oni koji ne žele, ne mogu ili ne smiju vidjeti. A sva ta mjesta su zauzeli podobni sa stranačkim iskaznicama. Nema u državi niti jednog mjesta u javnom sektoru da ga ne zauzima netko bez stranačke iskaznice. S tim u vezi sam čuo dobar štos: »Znate li čemu služi Zavod za zapošljavanje? Da vodi evidenciju o onima koji nisu članovi stranke…«

Otpadaju betonski elementi

Evo testa da provjerim(o) da li poučci pomažu. Prije 9 mjeseci sam pisao o izgradnji marine (Komunalnog pristaništa) na Kupi u Sisku. Izgradnja ulazi u petu godinu.

Na nekih 150 metara dužine i 50-ak (i više?) metara širine kopa se rupa. Do sada barem 10 – 15 metara duboka, a još iznad razine Kupe. Da bi bila ispod razine Kupe, da u nju može uploviti čamac, morat će još metrima ukopati.

Stanje, rujan 2021!

Čamac, a kamoli brodica na Kupi, danas je veći događaj od uplovljenja fregate u splitsku luku. Iako uokolo baš i nema čamaca ni brodica uokolo, marina je dimenzionirana tako da omogućava obostrano postavljanje plutajućih gatova i privez 118 brodica po dužini akvatorija, a uz dodatno uređenje jugoistočnog nastavka akvatorija još dodatnih 76 vezova. Stanujem na 200 metara od marine. Nitko sretniji od mene da se traži vez više. Samo da se u javnu službu ne primi netko s darom dobre domaćice pa da shvati da (možda) nema čamaca i brodica, a za luftmadrace ne treba marina!?

Upozorio sam kako se marina gradi godinama, iz kamenim blokovima obloženih dijelova počela su rasti mala stabla. Kameni blokovi se već dižu. Ne počne li se obalo utvrda održavati i prije nego se za narednih par godina iskopa rupa i dovrši marina, propast će urađeno, pa bi veliki dio truda spao na ono uzalud vam trud svirači. Da možda nadzor i izvođači nisu isti oni s obnove Banije?

Vrijeme, priroda i nemar čine svoje

Bio je to prije 9 mjeseci. Nije se poslušalo. Vrijeme, nemar, javašluk, … i ne na kraju, priroda, čine svoje. Obalo utvrda se počela rušiti.

S jedne strane se ugrađuju betonski elementi, a s druge se razgrađuju – otpadaju. Što neodržavanje, što fušarenje kod izvođenja, što nebriga Lučke uprave Siska, investitora marine, i ono što je izgrađeno polako propada. Gradnja koje se polako pretvara u „Zidanje Skadra na Bojani“.

Iznad Skadra je brdo s tvrđavom Rozafa starom 2000 godina o kojoj se ispredaju legende i koja je poslužila za poznatu epsku pjesmu Zidanje Skadra na Bojani. Navodno su tri brata gradila tvrđavu, ali sve što bi sagradili preko noći bi se urušilo, pa im je jedan mudrac rekao da u temelje moraju zazidati ženu jednog od njih. Starija braća su svojim ženama otkrila tajnu, a najmlađa snaha Rozafa pristala je da je zazidaju, ali da joj ostave jednu dojku da bi dojila dijete. 

Pjesmu Zidanje Skadra na Bojani smo učili u školi. Tvrđavu sam obišao prije neku godinu. Skadar izgleda kao da je grad negdje u srednjoj Europi. Moj Siska je u Srednjoj Europi, a izgleda kao da je svjetlosnu godinu udaljen od Skadra. Zato ni događanja oko marine nije poseban slučaj. Samo je dio naše stvarnosti.

Hoće li reagirati odgovorni? Poučak ću poslati i Lučkoj upravi. Očekujem li reakcije? Oko javašluka u marini ne znam hoće li reagirati. Ruka ruku …Nadam se da neće biti reakcija protiv mene. Valjda me ne čeka sudbina glasonoše loših vijesti. Vjerujem da ne. Vremena su ipak drugačija. Glasonoše loših vijesti se rjeđe »ubijaju«. Kada je nedavno jedan, nekada visokopozicionirani političar, a i danas s velikim utjecajem, pročitao moju knjigu Društvo umanjene vrijednosti, nešto je promrmljao kao da sam ja dobro prošao, jer da sam mogao… Ulazim u osmu godinu dobrog prolaženja…

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni