“Poučak” razotkrio Frankensteina: Poništen natječaj za Lučino razdolje

“Poučak” razotkrio Frankensteina: Poništen natječaj za Lučino razdolje

(2. dio)

Još od prvog Županijskog centra gospodarenja otpada upozoravam Ministarstvo, Fond i stručnjake kako je stručno »nešto trulo u državi našoj«. Održao sam par desetaka predavanja na skupovima gdje oni sjede. Na moja upozorenja već 20 godina gledaju kroz mene

Dr. -Ing. Viktor Simončič

Razlika između gluposti i genijalnosti je u tome da genijalnost ima svoje granice. (Albert Einstein)

Prije par dana su otvorene ponude za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Procijenjena vrijednost je bila 246 milijuna kuna (bez PDV-a?). Stigle su tri ponude, skoro trostruko skuplje: od 719, 711 i 668 milijuna. Danas, na dan objave poučka, donijeta je odluka o poništenju natječaja, jer cijena ponuditelja prelazi planirana, odnosno osigurana sredstva naručitelja za nabavu.

Do sada su izostajale reakcije nadležnih kada su ponuđene vrijednosti za slične projekte bile znatno iznad procjene (Bikarac, Biljane Donje, Babina Gora, ….). Kako nije bilo reakcije, meni se činilo je da je kod nas unaprijeđena ekonomska znanost novom hrvatsko-balkanskom doktrinom ILTMI – Ima Li Tu Mene Igdje. U nekim drugim sredinama, jer kako je odavno prepoznao ove prostore veliki Ivo Andrić – sve je to jedno sve je to svejedno – ILTMI se prevodi s »ima li mene tute« ili »đe sam tu ja«.

Kod Lučinog razdolja se natječaj poništava jer je ponuda dvostruko veća od procjene. Razmišljao sam kao laik – inženjer ne bi li ipak morali ograničiti ILTMI iznos na do 200 %, spremajući se predložiti raspravu na tu temu na sljedećem tradicionalnom skupu ekonomista u Opatiji. Raspravu treba održati hitno, jer je slično prekoračenje kod natječaja za Babinu goru i Lećevicu. U toku je nešto i na Piškornici.

Naručitelji inzistiraju na »Frankenstein tehnologiji«

Očekujem da se i tamo ponište natječaji. Naime, ponuđači nisu mogli ponuditi niže iznose jer prema praksi naručitelji inzistiraju da se projekt izvede točno prema tehnologiji Frankeinsteina pa iznosi odgovaraju. Inzistiranje naručitelja i/ili EU da se ne smije odstupiti od projekta suprotni su natječajnim procedurama EU-a. Naime, natječaj se može pripremiti po Žutoj ili Crvenoj knjizi. Kada se pripremi po Žutoj knjizi, onda se u njoj uglavnom opišu ciljevi koje treba ispuniti i daju neka ograničenja vezana za prostor i infrastrukturu. Od ponuditelja, koji u pravilu mora imati iskustva s predmetom ponude tako što je već izveo slična postrojenja koja se mogu pogledati, traži se da izgradi, temeljem iskustva za naručitelja najbolje te najjeftinije postrojenje (investicijski i operativno).

Kada se projekt pripremi po Crvenoj knjizi, onda ponuditelj mora izvesti projekt doslovno kako piše u natječajnoj dokumentaciji.

Za pojašnjenje. Ako gradite kuću, možete naručiti tipski projekt i izabrati majstora koji zna zidati. On će doslovno ispuniti zahtjeve projekta – onako kako piše. To je postupak po Crvenoj knjizi. Kuću možete dati graditi i tvrtki koja ima inženjere. Oni će, smatraju li potrebnim, sugerirati izmjene kako bi se izgradilo najviše kuće za (vaš) uloženi novac.

Što ne valja – projekt ili ponude?

Pitam se što ne valja kod Lučinog razdolja i inih centara? Projekt ili ponude. Nedvojbeno se radi o nevjerojatno lošim projektima, napravljenih na način kako si »mali Ivica zamišlja svijet«. A dobar projekt je pola dobrog posla. Kod nas na takvim projektima rade (domaći i strani) projektanti bez pravog iskustva.

Očekujem odgovornost i Ministarstva i Fonda na same projekte, ali i na način izvođenja. Hoće li konačno reagirati EU i preispitati što im to radi agencija koja odobrava projekte – JASPERS?

U prošlom poučku sam opisao predloženu tehnologije mehaničke obrade tako da frankensteinovski duh razumije dobra domaćica. Tekst sam završio rečenicom da je za osmišljavanje biološke obrade na Lučinom razdolju Frankeinstein bio posebno nadahnut. Takvo što svijet (još) nije vidio! Odustajem i čuvam prilog za neku drugu priliku, jer »Frankeisntein« je još uvijek među našom strukom.

Još od prvog Županijskog centra gospodarenja otpada upozoravam Ministarstvo, Fond i stručnjake kako je stručno »nešto trulo u državi našoj«. Održao sam par desetaka predavanja na skupovima gdje oni sjede. Na moja upozorenja već 20 godina gledaju kroz mene. Ne suprotstavljaju mi se. Mislio sam da to rade po onoj – pusti budalu. Sad mislim da to nije tako. Radeći nedavno analizu CGO Babina gora uputio sam apel HUGO-u – Hrvatskoj udruzi za gospodarenje otpadom da se udružimo i spriječimo stručni pogrom. Nije bilo reakcije. Tek tada sam shvatio zašto. Članovi HUGO-a i nadležni predstavnici ministarstva i Fonda aktivno sudjeluju u tim projektima.

Struka i »struka«

Čelnica HUGO-a traži da se pusti struku da radi svoj posao. A toj istoj struci bi s obzirom na to kako radi, kako izgledaju njihove studije, trebalo zabraniti bavljenje poslom, a ne da joj se daju veće ingerencije. Ako ne postoji, kod inženjera bi trebalo uvesti kodeks časti i onima koji rade suprotno stručnim načelima, oduzimati licence kako ne bi nanosili štetu društvu.

Poništenje natječaja za Lučino razdolje je javna pljuska svima u lancu od naručitelja, preko Ministarstva i Fonda do EU-a. Spriječena je šteta za građane Dubrovačko-neretvanske županije. Nažalost, građani Primorsko-goranske županije su s Marišćinom već nastradali. Nisu lišo prošli ni Istrijani s Kaštijunom. Istina, ipak bolje od onoga što im se moglo dogoditi. Za građane Zadarske i Šibensko-kninske županije štete tek stižu – Biljane donje i Bikarac se grade. Kada prorade, slijedi faza otrežnjena.

Građani Splitsko-dalmatinske županije (Lećevica) i četiriju sjeverno-zapadnih županija (Piškornica), kao i onih koji gravitiraju k planiranom centru Šagolje kraj Novske mogu se spasiti. Upozorenje Zagrebu. I vama se sprema nešto slično. Promjenom upravljanja razmislite možete li drugačije i s otpadom?

Baš me zanima hoće li se konačno oglasiti netko iz HUGO-a, netko iz Ministarstva ili Fonda, možda EU, centara koje prozivam i konačno me napasti? Ili možda pohvaliti i početi ozbiljno shvaćati upozorenje.


(Naslovna fotografija: Ben Kerckx / Pixabay)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni