“Potres u Zagrebu je i hrvatski problem”

“Potres u Zagrebu je i hrvatski problem”

„Da smo prije dvije godine pokrenuli Imunološki imali bi već formirane timove za pronalazak lijeka protiv COVID-a 19“, zaključio je Bandić koji je komentirao i situaciju s Imunološkim zavodom

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je konferenciji za novinare najavio je da će stranka na tri mjeseca, a možda i dulje svoje aktivnosti usmjeriti samo na borbu protiv pandemije koronavirusa i sanaciju posljedica potresa, dok će ostrale aktivnosti „zamrznuti”.

„Naša stranka ne samo da nosi ime Stranka rada i solidarnosti nego to i živimo, a dokaz toga je i zadnjih 20 godina u Zagrebu”, pohvalio se Bandić. Dodao je kako su prva i jedina stranka u Hrvatskoj koja je s riječi prešla na dijela te osnovala fond solidarnosti. U fond će se tri mjeseca uplaćivati iznos od stranačkih članarina. „Donijeli smo i odluku da 50 % sredstava svih naših ljudi koji participiraju zakonodavnoj vlasti ili tijelima gdje se prima određena naknada uplate u fond solidarnosti. Time smo umjesto populističkih poruka koje smo čuli u mjesec dana prešli s riječi na djela i trenutni problem u kojem se nalaze Hrvatska i Zagreb”, izjavio je Bandić.

Govoreći o koronavirusu istaknuo je da je to globalni problem koji je pogodio i Zagreb. Pohvalio je rad djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”.

„Drago mi je da imamo koncenzus predsjednika države, predsjednika Vlade i ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, dr. Alemke Markotić oko Imunološkog zavoda, za koji kažu da je strateški interes Republike Hrvatske“, istaknuo je Bandić. Spomenuo je da su 2018. godine Vlada i Grad Zagreb su potpisali Sporazum o partnerstvu za spas Imunološkog zavoda te je Grad Zagreb je u zadnje dvije godine iz proračuna izdvojio 60 milijuna kuna za prvu fazu pokretanja Imunološkog zavoda. No izrazio je žaljenje što se nije naišlo na adekvatan odgovor, ali je uvjeren je da sad kad je postigut konsenzus je pravo vrijeme Vlada i Grad Zagreb počnu realizirati taj projekt.

„Da smo prije dvije godine pokrenuli Imunološki imali bi već formirane timove za pronalazak lijeka protiv COVID-a 19“, zaključio je Bandić.

Osvrnuo se i na potres u Zagrebu te očekuje da će predsjednik Vlade Andrej Plenković pokazati razboritost. Bandić je prije tri   tjedna uputio pismo predsjedniku Vlade vezano za sanaciju posljedica potresa. Kako je rekao, potres u Zagrebu je zajednički problem, ne samo zagrebački nego i hrvatski problem.

Stoga predlaže da se Grad Zagreb oslobodi plaćanja poreza na dohodak od 17 % i da mu tih 850 milijuna kuna ostane u fondu za sanaciju potresa. Ističe da je Grad Zagreb u 10 godina u fond izravnavanja više od 10 milijardi kuna. „Dubrovnik je 1979 obnovljen porezom na državnoj razini. Mi tražimo da sredstva koja se uberu od poreza na dohodak u Gradu Zagrebu za vrijeme sanacije potresa ne uzimaju”, kaže Bandić. Dodao je da traži i da se u kriznom fondu Europske unije iznađu sredstva za sanaciju posljedice potresa.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni