Potrebno je poraditi na boljem položaju žena u hrvatskom društvu

Potrebno je poraditi na boljem položaju žena u hrvatskom društvu

Predsjednica Mađerić se dotaknula i problema kod upisa djece u vrtić s kojim se često susreću majke kad im istekne porodiljni dopust. Naglasila je kako su tu često u podređenom položaju nezaposlene žene, koje nemaju prednost kod upisa djeteta u vrtić. „One ne mogu upisati dijete u vrtić, a s druge strane to im je važno ukoliko žele pronaći posao i ako žele početi raditi, ali i ako se žele educirati“, zaključila je Mađerić

Na 11. sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba raspravljalo se danas o ulozi žena u hrvatskom društvu. Tom prigodom osim članova povjerenstva na sjednicu su došle neke od istaknutijih žena, koje su svojim radom i angažmanom u hrvatskom društvu izborile zaslužene pozicije u područjima svog rada. Svoje iskustvo rada u turizmu, naročito u ruralnom turizmu podijelila je Dijana Katica predsjednica uprave HF Eko Etno Grupe d.o.o iz Zagreba. Katica je nedavno proglašena osobom godine ruralnog turizma u 2013. godini, a tom joj je prigodom dodijeljeno priznanje “Zlatno turističko srce Jugoistočne Europe”.

„Završila sam Veterinarski fakultet i može se reći da je to m“ fakultet. No, onda sam se 90-tih godina počela baviti razvojem ruralnog turizma. Imala sam sreću što sam završila Veterinarski fakultet jer smo se jako puno družili s ljudima. Danas se također puno družim s ljudima, posebno kad sam na terenu i to me usrećuje. Članica sam saborskog odbora za turizam i želja mi je da se ruralni turizam u Hrvatskoj još više razvije“, istaknula je Katica.

Ona je naglasila kako u turizmu radi jako puno žena, no nažalost malo ih je na rukovodećim mjestima. Predložila je Povjerenstvu i članovima da se pokrene jača inicijativa u smislu edukacije žena iz ruralnih područja o tome da se još više aktiviraju u svojim sredinama. „Bilo bi lijepo kada bi se pokrenula inicijativa u Gradu Zagrebu da se pomogne ženama u ruralnim sredinama da se što više angažiraju u politici“, zaključila je Katica. Tu je inicijativu pozdravila i predsjednica Povjerenstva Margareta Mađerić.

Samo 14 posto žena u Hrvatskoj na visokim rukovodećim pozicijama

Nevenka Šernhorst, bivša sutkinja Ustavnog suda Republike Hrvatske govorila je o jednom okruglom stolu pod nazivom „Rodna uravnotežesnot na upravljačkim razinama“ koje je organizirao Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Istaknula je kako je pravobraniteljica Ljubičić za potrebe istraživanja na tu temu poslala upit na oko 500-njak tvrtki u Hrvatskoj kako bi se dobio uvid na kojim su upravljačkim razinama uglavnom zastupljene žene. „Bila sam na okruglom stolu na kojem su predstavljeni rezultati i na kojem su o svojim iskustvima govorile žene od kojih su mnoge zaposlene na visokim rukovodećim pozicijama u tvrtkama u kojima rade. Istraživanje je pokazalo kako je svega 14 posto žena u Hrvatskoj zaposleno na visokim rukovodećim pozicijama. Važno je napomenuti kako je na upit od 500 tvrtki odgovorilo nešto manje od njih 200“, rekla je Šernhorst.

Predsjednica Mađerić se dotaknula i problema kod upisa djece u vrtić s kojim se često susreću majke kad im istekne porodiljni dopust. Naglasila je kako su tu često u podređenom položaju nezaposlene žene, koje nemaju prednost kod upisa djeteta u vrtić. „One ne mogu upisati dijete u vrtić, a s druge strane to im je važno ukoliko žele pronaći posao i ako žele početi raditi, ali i ako se žele educirati“, zaključila je Mađerić.

Izrabljivanje žena u trgovačkim lancima

Dragica Nikolić

Dragica Nikolić

Voditeljica Odjela za predškolski odgoj Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Bosiljka Devernay rekla je kako je specifično to što u gradskim vrtićima uglavnom rade žene te kako se radi o iznimno teškom i odgovornom poslu. „Mi jako puno radimo na stručnom usavršavanju odgajatelja. Imamo jedinstven sustav i možemo se pohvaliti kako svaki vrtić ima svoj stručni tim u kojem rade ravnatelji određenog vrtića, logoped, pedagog, defektolog i zdravstveni voditelj. Osim toga Zagreb se može pohvaliti s najjeftinijom cijenom mjesečnog boravka djeteta u vrtiću u Hrvatskoj. Tako se cijene kreću od 150 do 600 kuna“, istaknula je dobre strane gradskih vrtića Devernay.

Na današnjoj sjednici svoje iskustvo u radu s udovicama Domovinskog rata podijelila je Dragica Nikolić, koja je i sama izgubila supruga u Domovinskom ratu. Ona je ispričala dio svoje životne priče i života u Njemačkoj gdje je nakon rata odselila zajedno sa svoje dvoje djece. „Mogu vam iz iskustva reći kako Njemačka brine za mlade majke i ne dozvoljava izrabljivanje radnica posebno u trgovačkim lancima. Vidimo da kod nas to nije slučaj. Mora se poraditi na svijesti. Ja sam tužna što djeca odlaze iz ove države za koju su se borili njihovi očevi“, zaključila je Nikolić.

(V.Vukoje)