Potrebne odlučne mjere protiv ilegalnog smještaja starijih

Potrebne odlučne mjere protiv ilegalnog smještaja starijih

(Ilustracija: Pixabay)

Hrvatska javnost prošlog je tjedna svjedočila još jednom u nizu slučajeva ilegalnog pružanja socijalne usluge smještaja za osobe starije životne dobi. U Udruzi obiteljskih domova smatraju kako je važno poduzeti odlučnije mjere protiv ilegalnih pružatelja smještaja za osobe starije životne dobi kako bi osobe starije životne dobi imale dostojanstvenu starost.

Ističu kako je korisnicima i članovima njihovih obitelji uglavnom teško doći do ažurne informacije je li određeni smještaj registriran i posluje li u skladu sa svim propisima. Tu informaciju je moguće provjeriti na stranici https://www.domovi-za-starije.com/ ili slanjem direktnog upita Udruzi obiteljskih domova na kontakt.udruga.domova@gmail.com.

Ilegalno pružanje socijalne usluge smještaja je, nažalost, raširena pojava ponajprije zbog nepoduzimanja odlučnijih koraka od strane nadležnih institucija. Više je modaliteta takvog smještaja, od sklapanja ugovora o doživotnom odnosno dosmrtnom uzdržavanju preko sklapanja ugovora o najmu pa do prakse da se ne sklapa nikakav ugovor, već da se svaki mjesec daje određeni iznos ilegalnog smještaja.

Zakonska ograničenja koja se zaobilaze

»Zakonski je ograničenje da jedna osoba kao davatelj uzdržavanja ima mogućnost sklapanja do tri takva ugovora odnosno da temeljem tih ugovora može uzdržavati najviše tri osobe. No, ne postoji objedinjeni registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju pa je zapravo vrlo teško doći do informacije koliko je takvih ugovora određena osoba sklopila«, upozoravaju u Udruzi.

Tako je moguće je da je netko sklopio pet, šest ili više ugovora, ali bez povezane baze podataka odnosno objedinjenog registra takav nalaz je više stvar slučajnosti, nego sustavne provjere.

Iako se svako malo polemizira nužnost uvođenja takvog registra u svrhu zaštite starijih, to se do danas nije dogodilo. Hitno uvođenje registra je pak osnovni preduvjet za nadzor nad time tko krši zakon i za onemogućivanje takve prakse u budućnosti. Napominjemo da su svi privatni pružatelji usluge smještaja starijim osobama Zakonom o socijalnoj skrbi izuzeti od mogućnosti sklapanja takvih ugovora.

Domišljatost ilegalnih pružatelja usluge

»Ilegalni pružatelji koriste se raznim načinima u dogovoru o ilegalnom smještaju, od sklapanja ugovora o najmu, preko uplata na tekuće račune pružatelja ilegalnog smještaja do usmenog dogovora i plaćanja smještaja u gotovini na ruke ilegalnom pružatelju usluge. Ilegalni smještaji također zapošljavaju bez ugovora o radu određene osobe koje bi se trebale skrbiti o starijima, a uopće nemaju potrebne reference«, navodi se u priopćenju.

Zaključuje se kako bi se takvi simulirani pravni poslovi trebali poništavati, a ilegalne pružatelje strože kažnjavati te izraditi protokole za razmještaj korisnika u ilegalnom smještaju. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni