Potpore zagrebačkim poduzetnicima

Potpore zagrebačkim poduzetnicima

Potpore za zadruge od 120 do 350 tisuća kuna namijenjene prvenstveno za troškove uređenja i zakupa poslovnog prostora i nabavu opreme, a potpore poduzetnicima od 156 do 693 tisuće kuna namijenjene za marketinške aktivnosti te pripremu proizvoda za međunarodno tržište

Kao nastavak uspješnih gradskih mjera, Grad Zagreb ove godine daje potpore za sedam socijalnih zadruga za devet društvenih, odnosno socijalnih projekata u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna kuna te za internacionaliziranje poslovanja malih i srednjih poduzetnika uspješnim zagrebačkim poduzetnicima, ukupno 27 potpora u iznosu od 9,8 milijuna kuna, čulo se to na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Tijekom proteklih 16 godina, odnosno od 2000., raznim oblicima mjera, Grad je za poticanje razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva utrošio skoro 350 milijuna kuna za subvencioniranje kamata, samozapošljavanje, beskamatne kredite, deficitarna zanimanja, startupove…, rekao je gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako sve mjere koje Grad provodi pridonose smanjenju broja nezaposlenih te čuvanju postojećih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj iznosi 17,7 %, dok je u Zagrebu taj postotak 7,7 %. Zagreb je krajem prošle godine imao nešto više od 38 tisuća nezaposlenih dok je godinu prije taj broj iznosio preko 41 tisuću.

»Živim za dan kada ćemo polovicom godine na Zagrebačkom velesajmu otvoriti prvu start up priču za naše mlade poduzetnike kojima ćemo dati šansu da na jednom mjestu imaju sve i da jedan dan postanu pravi, istinski menadžeri«, najavio je na kraju gradonačelnik Bandić.

Projekt za jačanje konkurentnosti

Pročelnica za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić navela je da su potpore za zadruge u rasponu od 120 do 350 tisuća kuna namijenjene prvenstveno za troškove uređenja i zakupa poslovnog prostora, nabavu opreme, alata, inventara, repromaterijala, promociju, marketing te plaće kao početni kapital za pokretanje poslovanja na društveno odgovoran način, dok su zagrebačkim poduzetnicima potpore od 156 do 693 tisuće kuna namijenjene za savjetodavne usluge, marketinške aktivnosti te pripremu proizvoda za međunarodno tržište.

Zahvalivši gradonačelniku i stručnim timovima iz Ureda za gospodarstvo, predstavnici socijalnih zadruga ocijenili su taj gradski projekt iznimno važnim za jačanje njihove konkurentnosti te za lakši pristup tržištu. Posebno su izdvojili odličnu pripremu i prethodnu edukaciju svih zainteresiranih za sudjelovanje u natječaju.

Na konferenciji su sudjelovali upraviteljica Zadruge saveza društva distrofičara Marica Mirić, predsjednik Zadruge Humana nova Zagreb Ivan Božić te tajnik Udruge slijepih Grada Zagreba i koordinator projekta Sapuni s točkicama Goran Denis Tomašković. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni