Potpore za 478 obrtnika

Potpore za 478 obrtnika

»S obizirom na to da su obrtnici i mali poduzetnici vrlo bitni za razvoj gospodarstva u gradu Zagrebu, do kraja ove godine planiramo uspostaviti i novi Poduzetnički centar u okviru Razvojne agencije Zagreb u Vodnikovoj 12, s ciljem razvoja poduzetničke infrastrukture«, dodala je zamjenica gradonačelnika

U Gradskoj upravi jučer su predstavljeni rezultati natječaja za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti. Na listi za dobivanje potpore na temelju ovog natječaja je 487 obrtnika, za što je Grad osigurao 8, 89 milijuna kuna. Zamjenice gradonačelnika Sandra Švaljek i Vesna Kusin, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić i predsjednici Udruženja obrtnika grada Zagreba i Hrvatske obrničke komore – Obrničke komore Zagreb Vlado Crkvenac i Ivan Obad podsjetili su što se sve unazad 12 godina učinilo u Zagrebu pop pitanju razvoja obrta i poduzetništva.

Švaljek je istaknula kako Zagreb ima program kojim kontinuirano od 2000. potiče rast i razvoj obrtništva i poduzetništva, a osmišljene su i nove mjere za poticanje internacionalizacije poslovanja i socijalnog poduzetništva koje su podržali i skupštinski odbori za gospodarski razvoj i kontrolu. Zamjenica gradonačelnika stoga očekuje da će predložene mjere prihvatiti i Gradska skupština.

»S obizirom na to da su obrtnici i mali poduzetnici vrlo bitni za razvoj gospodarstva u gradu Zagrebu, do kraja ove godine planiramo uspostaviti i novi Poduzetnički centar u okviru Razvojne agencije Zagreb u Vodnikovoj 12, s ciljem razvoja poduzetničke infrastrukture«, dodala je zamjenica gradonačelnika, naglasivši da će se u organizaciji Grada 12. i 13. studenoga ove godine održati i prva Start up konferencija Zagreb Connect.

Tradicijski obrti – čuvari zagrebačke baštine

Zamjenica Vesna Kusin ukazala je na jednu drugu dimenziju obrtništva, napomenuvši da se podupiranjem tradicijskih obrta ujedno njeguje i čuva običajna baština Zagreba.

Na listi za dobivanje potpore na temelju ovog natječaja je 487 obrtnika, za što je Grad osigurao 8, 89 milijuna kuna, naglasila je pročelnica Mirka Jozić i dodala kako je tijekom ljeta, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Razvojnom agencijom Zagreb, omogućeno samozapošljavanje 400 nezaposlenih osoba s pojedinačnim iznosom potpore od 25.000 kuna, za što je osigurano 10 milijuna kuna.

»Već 12 godina Grad Zagreb dodjeljuje stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja, smanjio nam je cijenu najma prostora, smanjio ili ukinuo plaćanje spomeničke rente«, napomenuo je Vlado Crkvenac, »a to su samo neke od mjera potpora koje nam pruža i na čemu smo vrlo zahvalni gradonačelniku i Gradu, jer da nije bilo njih puno više obrta bi bilo zatvoreno«.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad između ostalog je istaknuo povoljne kredite za poduzetnike s 3,5 % kamata, subvencije koje dobivaju od 2004., a koje im puno znače, stavljajući naglasak na to da gotovo milijun ljudi živi od obrta i da su obrtnici najjači gospodarski subjekt po punjenju gradskog i državnog proračuna. Grad Zagreb prepoznao je naš značaj i uvijek imao sluha za nas za razliku od Države, dodao je uz zahvalu gradonačelniku i gradskim službama. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni