Potpora za samozapošljavanje u rasponu od 7.000 do 20.000 eura

Potpora za samozapošljavanje u rasponu od 7.000 do 20.000 eura

(Vjekoslav Špoljarić, rukovoditelj Odjela za aktivnu politiku zapošljavanja u HZZ-u / Izvor: HGK)

Za potpore zapošljavanja za zelena i digitalna radna mjesta 146 milijuna eura

Potpora za samozapošljavanje je ključna mjera poticanja poduzetništva i nositelj mjera aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj. Ove godine iznos potpora se kreće u rasponu od 7.000 do 20.000 eura. Iznos ovisi o djelatnostima te jesu li vezane uz zelenu/digitalnu tranziciju, a trajanje mjere je 24 mjeseca. Maksimalni iznos potpore moguće je ostvariti u skupini prerađivačka industrija kod samozapošljavanja za ‘zelena’ zanimanja i digitalnu tranziciju.

Kod potpora za zapošljavanje/pripravništvo mijenja se uvjet da poslodavac mora poslovati najmanje 12 mjeseci, umjesto dosadašnjih 6 mjeseci te mora imati najmanje jednog zaposlenog radnika unazad 3 mjeseca od dana podnošenja zahtjeva. Programi potpora za usavršavanje moraju biti usklađeni s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom. Potpora za očuvanje radnih mjesta- skraćivanje radnog vremena, ograničena je pak samo na poslodavce iz sektora Prerađivačka industrija (NKD područje C) koji obavljaju gospodarsku djelatnost te zapošljavaju 10 i više radnika.

Novost je i da su u mjeri mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku dodane nove države kao prihvatljive kod povratka u Hrvatsku. To su Argentina, Brazil, SAD, Čile, Kanada i Novi Zeland. Za korisnike Biram Hrvatsku dodjeljuje se dodatnih 3.500 eura za internu mobilnost, za korisnike koji sele iz područja viših indeksa razvijenosti u niža, odnosno 7.000 eura za preseljenje iz inozemstva. Ostaju i mjere Obrazovanje i osposobljavanje, Stalni sezonac i Javni rad.

Od početka godine odobreno oko 2500 zahtijeva za zamosapošljavanje

Prema podacima rukovoditelja Odjela za aktivnu politiku zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Vjekoslava Špoljarića, od početka godine odobreni su zahtjevi za oko 2.500 podnositelja prijava, vrijednosti oko 4 milijuna eura.

U mjere aktivne politike zapošljavanja do sada je uključeno 212.454 osobe, za što je izdvojeno preko 951 milijun eura, rečeno je u utorak na predstavljanju mjera aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Od svibnja sustav vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba proširit će se za razvoj svih vještina. Zbog velikog interesa osigurat će se dodatna sredstva za digitalna zanimanja.

Za nove mjere aktivne politike zapošljavanja, poticaja zapošljavanja te samozapošljavanja koje je povezano sa zelenom i digitalnom tranzicijom gospodarstva, do kraja 2025. godine osigurano je 146 milijuna eura te dodatnih 39,8 milijuna eura za obrazovanje putem vaučera do 2026. godine.

Stopa nezaposlenosti  – 6,2 posto

Na kraju trećeg kvartala 2022. godine stopa zaposlenosti u Hrvatskoj bila je 69,9 posto, a stopa nezaposlenosti 6,2 posto. Najnovije statistike pokazuju da je u siječnju u Hrvatskoj bilo nezaposleno 122.369 osoba. U provedbi novih mjera zapošljavanja u fokusu će biti dugotrajno nezaposlene te mlade osobe.

Od listopada 2016. do kraja prosinca 2022. u mjere aktivne politike zapošljavanja je bilo uključeno 212.454 osobe, za što je izdvojeno preko 951 milijun eura. U prošloj godini u programe je bio uključen 31.481 korisnik, najviše u mjere obrazovanja i samozapošljavanja, te je uloženo 158 milijuna eura od čega je 99 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda.

Oko 70 posto korisnika potpore za samozapošljavanje i dalje je aktivno na tržištu. Sustav vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba, koji je pokrenut u travnju 2022., od svibnja ove godine će se proširiti i odobravat će se za razvoj svih vještina, najavio je državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš. Sada se sufinanciranje programa obrazovanja odraslih provodi u području zelenih i digitalnih zanimanja. Zbog velikog interesa iznos za digitalna zanimanja uskoro će se potrošiti, ali će se za tu namjenu osigurati dodatna sredstva. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni