Potpisani ugovori za EU projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture

Potpisani ugovori za EU projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture

„Ova četiri projekta priključit će 30 tisuća stanovnika na sustave odvodnje. Posao je velik, treba izgraditi 265 kilometara kanalizacijskih mreža, 20 kilometara vodovoda, 86 crpnih stanica, šest uređaja za pročišćavanje otpadnih voda“, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

U prostorijama Hrvatskih voda u četvrtak su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovori o sufinanciranju za EU projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture. Za četiri projekta ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predstavnici vodno-komunalnih tvrtki.

Riječ je o projektima Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Novalja, Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda u aglomeracijama Umag, Savudrija, Novigrad istarski, Sustav odvodnje otpadnih voda aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce te projekt Prikupljanja, odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije Vrbovec.

Vrijednost projekata iznosi 1,5 milijardi kuna od čega 852 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava što predstavlja 10,68 posto ukupno alociranih sredstava za projekte vodno-komunalne infrastrukture. Projekti će se provesti u razdoblju od 2018-2023 godine.

„Današnjim potpisivanjem ugovora smo tek na pola puta. Sada slijede natječaji i izvođenje radova. Ušli smo u prvu fazu apsorpcije 1,5 milijarde kuna, preostaje teži dio posla. U svakoj fazi koja slijedi Ministarstvo stoji na raspolaganju. Čestitamo svima na dobroj aplikaciji, pripremljenosti dokumentacije, a još veće zadovoljstvo će nam biti da čestitamo i kada budete dovršavali projekte“, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako će projekti omogućiti velike stvari na terenu, prije svega zaštitu okoliša.

„Ova četiri projekta priključit će 30 tisuća stanovnika na sustave odvodnje. Posao je velik, treba izgraditi 265 kilometara kanalizacijskih mreža, 20 kilometara vodoopskrbnih vodovoda, 86 crpnih stanica, šest uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. S ovim današnjim potpisivanjem je do sada ukupno 35 odobrenih projekata te ćemo dostići razinu od 985 milijuna eura odobrenih sredstava“, rekao je Đuroković.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom. Vrijednost projekta iznosi 190 milijuna kuna od čega su bespovratna EU sredstva 101,5 milijuna kuna, a nacionalno sufinanciranje je 49,8 milijuna kuna. Projekt obuhvaća izgradnju odvodnog kolektora od lokacije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Vrbovec do ispusta u rijeku Lonju dužine 6.050 metara, proširenje postojeće mreže odvodnje izgradnjom nove kanalizacijske mreže i pripadajućih objekata te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Vrbovec, trećeg stupnja pročišćavanja. Ovim projektom će se povećati priključenost stanovništva na sustav odvodnje s 43 posto na 83 posto ili za 3 650 stanovnika, a također će se osigurati i adekvatno pročišćavanje otpadnih voda izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te povećati učinkovitost i pouzdanost javnog sustava odvodnje.

„Riječ je o kapitalnom projektu. Kanalizacija je veliki problem u Vrbovcu, veliki problem su loše septičke jame. Ovaj projekt će doprinijeti očuvanju okoliša, zaštiti voda i podići kvalitetu života u našem kraju“, rekao je za ZG-magazin gradonačelnik Kralj.

Potpisnik ugovora za ovaj projekt je Vodopskrba i odvodnja Zagrebačke županije i to je njezin treći projekt.

„Naš prvi je aglomeracija Rugvica-Dugo selo, čiji je natječaj u tijeku, drugi veliki projekt je Regionalni vodopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb-istok čiji će natječaj izaći za mjesec dana. Za godinu dana očekujemo četvrti projekt Ivanić-Grad. Svi projekti su sufinancirani EU sredstvima od 67 do 70 posto. Projektom aglomeracija Vrbovec spajamo novih 1500 priključaka, to je nekakvih pedesetak kilometara nove mreže i radimo novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ispunjenjem ovog projekta mi rješavamo pitanje svih otpadnih voda na području grada Vrbovca i njihovu obradu na način da zadovoljavamo sve kriterije koje smo preuzeli pristupanjem Europskoj uniji. Očekujemo u sljedeća dva do tri mjeseca natječaje i u prvoj polovici iduće godine početak radova“, rekao je direktor Vodopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni