Potpisan ugovor o priključenju romskih naselja na elektroenergetsku mrežu

Potpisan ugovor o priključenju romskih naselja na elektroenergetsku mrežu

U sjedištu Hrvatske elektroprivrede u Zagrebu danas je potpisan ugovor o financiranju Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima u okviru Operativnog programa Vlade RH za romsku nacionalnu manjinu.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor HEP – Operatora distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS-a) Nikola Šulentić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ovim je ugovorom osiguralo sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna kojima će HEP ODS realizirati priključke korisnika koji ispunjavaju sve potrebne zakonske preduvjete neophodne za priključenje na distribucijsku mrežu. Elektrifikacija romskih naselja dio je mjera Vlade Republike Hrvatske za poboljšanje životnog standarda pripadnika nacionalnih manjina.

»Vjerujem da će se provedbom ovoga Ugovora u okviru Operativnoga programa Vlade Republike Hrvatske za nacionalne manjine znatno unaprijediti kvaliteta života pripadnika romske nacionalne manjine«, rekao je ministar Ćorić. Dodao je kako je energija ključni moment u gotovo svim područjima života stoga je važno da je dostupna svima.

Od ukupnog broja od oko 500 potencijalnih priključaka, program elektrifikacije u prvoj fazi obuhvaća najmanje 200 priključaka na području sedam županija (Sisačko–moslavačke, Koprivničko–križevačke, Bjelovarsko–bilogorske, Brodsko–posavske, Osječko-baranjske, Međimurske i Varaždinske županije. (zg-m)