Potpisan ugovor o nabavci 20 novih tramvaja

Potpisan ugovor o nabavci 20 novih tramvaja

(Foto: Press)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Uprave društva Končar-Električna vozila d.d. Josip Ninić potpisali su u petak, 16. lipnja, Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o.

Potpisivanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Dragan Jelić, predsjednik Uprave društva Končar, Gordan Kolak te predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović, objavio je ZET.

Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 47.225.000 eura, od čega se 37.780.000 eura odnosi na trošak nabave 20 novih tramvaja dok se preostalih 9.445.000 eura odnosi na PDV.

Prvi novi tramvaj stiže najkasnije u prosincu 2025.

Trošak nabave tramvajskih vozila je prihvatljiv trošak i u 100-postotnom iznosu je financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, dok se neprihvatljiv trošak odnosi na PDV i ta će sredstva biti osiguran iz proračuna Grada Zagreba.

Rok isporuke prvog tramvaja je najviše 24 mjeseca od dana potpisivanja Ugovora, a posljednji tramvaj mora biti isporučen najkasnije do 15. prosinca 2025. godine.

Gradonačelnik Tomašević naglasio je kako je ovo veliki iskorak, ali i najavio kako se nada da će uskoro biti pokrenuti postupci za nabavu dodatnih novih tramvaja, ali i za nabavu 100-tinjak novih autobusa na alternativna goriva.

“Iako je rok za isporuku dvije godine, nadam se da će prvi tramvaji stići i ranije. A dok čekamo nove tramvaje, raspisat ćemo i natječaj za nabavu 10-tak rabljenih tramvaja jer je za pouzdanost voznog reda vrlo bitno da što prije nadopunimo vozni park “, izjavio je Tomašević novinarima ispred Upravne zgrade ZET-a na trešnjevačkoj Remizi.

Končar pobijedio na zahtjevnom međunarodnom natječaju

Ministar Oleg Butković kazao je kako je suradnja između Ministarstva i Grada Zagreba odlična i kontinuirana te da je Vlada RH odredila da Zagreb, kao glavni grad, zaslužuje značajna ulaganja, posebice u prometnu infrastrukturu.

“Posebno mi je drago da je na ovom međunarodnom natječaju pobijedila jedna od najboljih naših tvrtki. Koristimo 100 posto europskih sredstava za nabavu tramvaja, a proizvodi ih domaća tvrtka. To je win-win situacija”, poručio je Butković.

Najavio kako će biti nabavljeno još novih tramvaja, zatim autobusa na alternativna goriva, a slijedi i bolje prometno povezivanje sa Zračnom lukom.

Predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović kazao je kako je ovaj Ugovor nastavak uspješne suradnje ZET-a i Končara koja traje već desetljećima te izrazio uvjerenje kako će ta suradnja biti jednako uspješna i u budućnosti.

“Nadam se da će naši sugrađani biti zadovoljni odabirom jer ćemo dobiti vrlo moderna gradska vozila. No, ovo je tek početak jer je naš dugoročni cilj nabava još 60 novih tramvaja”, rekao je Bogdanović. On je najavio i postupni prelazak autobusa na alternativna goriva te izgradnju novih tramvajskih pruga u Heinzelovoj i Sarajevskoj ulici.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Dragan Jelić čestitao je Gradu Zagrebu i Končaru na potpisivanju Ugovora te istaknuo kako je Končar pobijedio na vrlo kompliciranom i zahtjevnom međunarodnom natječaju.

Referenca za inozemno tržište

Predsjednik Uprave Končara, Gordan Kolak naglasio je kako je hrvatska industrija pobjedom na ovom natječaju pokazala da ima znanja i snage da bude bolje od strane konkurencije u proizvodnji visokotehnoloških proizvoda.

“Hvala ZET-u i Gradu Zagrebu što su izabrali našu kompaniju jer nam je ovo jaka referenca za izvoz proizvoda na inozemno tržište. Nema izvoza ako domaći izvoznici ne dobivaju poslovne prilike u Hrvatskoj”, poručio je Kolak.

Novi Končarev tramvaj (Foto: ZET)

Novi tramvaji dugački 20,8 metara s četvero vrata i kapacitetom od 115 putnika bit će opremljeni klimatizacijskim sustavima, rampama za olakšani pristup osobama s invaliditetom i kamerama u zoni svakih vrata. Uz to, predviđeno je i opremanje USB priključcima za mobilne uređaje.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni