Potpisan sporazum s Europskom svemirskom agencijom

Potpisan sporazum s Europskom svemirskom agencijom

(S potpisivanja Spozuma u Ministarstvu znanosti i obrazovanja: Ministrica Blaženka Divjak i voditelj Ureda za međunarodnu suradnju ESA-e Frederic Nordlund)

Sporazumom se uspostavlja pravni okvir za jačanje suradnje između Hrvatske i Europske svemirske agencije u području istraživanja i mirnodopskog korištenjas svemira te uvjeti za provedbu projekata / „Hrvatska se može u nekim sektorima u svemirskom razvoju pozicionirati i biti partner s ESA-om, ali i NASA-om”, tvrdi Slobodan Bosanac

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja danas je svečano potpisan sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije (ESA) o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe. Sporazum su potpisali ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i voditelj Ureda za međunarodnu suradnju ESA-e Frederic Nordlund.

Ovaj sporazum značajan je za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu te za gospodarstvo i industriju. Sporazumom se uspostavlja pravni okvir za jačanje suradnje između Hrvatske i Europske svemirske agencije u području istraživanja i mirnodopskog korištenjas svemira te uvjeti za provedbu projekata.

U aktivnosti u području istraživanja svemira uključeni su Institut Ruđer Bošković, Državni hidrometeorološki zavod, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, fakulteti na hrvatskim sveučilištima u području geodezije, strojarstva, elektrotehnike i računarstva te nekoliko hrvatskih firmi. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je rekla kako je potpisivanje sporazuma veliki događaj za hrvatsku znanost, industriju, gospodarstvo i obrazovanje te se ovaj događaj dugo iščekuje.

Podizanje svijesti o svemirskoj tehnologiji

„Svemir je postao čimbenik u tehnološkom, gospodarskom, znanstvenom i kulturnom razvoju. Zato je važno da zajedno radimo na podizanju svijesti o svemirskoj tehnologiji i da potičemo projekte i aktivnosti u Hrvatskoj koji su povezani s europskim programom. U tome se može računati na podršku Ministarstva, jer nam je obrazovanje u području STEM-a u fokusu interesa i iskoristit ćemo članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji“, istaknula je ministrica Divjak. Kazala je da su astrofizika i astronomija ne samo znanstveno-istraživačko područje, nego i važan instrument i poticaj da se postigne interes kod djece za STEM.

„Bez umrežavanja hrvatske znanosti i gospodarstva u visoko razvijene svjetske krugove nema pravog istraživačkog, inovacijskog i gospodarskog razvoja Hrvatske. Područje svemira može i mora biti među glavnim pokretačima hrvatske znanosti i gospodarstva. Stoga naglasak stavljamo na suradnju znanosti, industrije i obrazovnog sektora”, rekla je ministrica Divjak.

Direktorica Sektora za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić-Šapić je naglasila kako povezivanje hrvatske akademske zajednice i gospodarstva s međunarodnom zajednicom je preduvjet za snažniji razvoj gospodarskog, znanstvenog i istraživačkog potencijala Hrvatske.

„Zainteresiranost za članstvo Hrvatske u ovoj agenciji pokazala je ne samo akademska zajednica, nego i brojne tvrtke iz područja metaloprerađivačke industrije, strojogradnje, IT sektora. Ono što je bitno da 90 posto proračuna Europske svemirske agencije planirano je za ugovore s europskom industrijom te se pruža mogućnost hrvatskim malim, srednjim i velikim poduzetnicima da se povezuju s 550 dobavljača iz 24 države članice u bazi ove agencije”, rekla je Kesić-Šapić.

Fizičar Slobodan Bosanac iz Instituta Ruđer Bošković je rekao kako je potpisivanje sporazuma tek prvi korak, a Hrvatska mora postaviti temelje i pokazati da može doprinijeti u svemirskom programu.

Prvi hrvatski astronauti

„Svemirska industrija je budućnost. U Hrvatskoj se, nažalost nije razmišljalo o svemirskom razvoju. Stoga je prije skoro godinu dana pokrenuta Jadranska svemirska asocijacija, čiji sam predsjednik, a okupljala bi tvrtke i znanstvene ustanove oko razvoja hrvatskog svemirskog programa“, istaknuo je Bosanac. Dodao je da Hrvatska na taj način može ponuditi projekte Europskoj svemirskoj agenciji.

„Hrvatska se može u nekim sektorima u svemirskom razvoju pozicionirati i biti partner s Europskom svemirskom agencijom, ali s NASA-om”, tvrdi Bosanac.

Akademik Marinko Olujić bio je dugogodišnji član u znanstvenom Vijeću za daljinska istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te smatra kako je potpisivanje sporazuma i članstvo Hrvatske u Europskoj svemirskoj agenciji izuzetno značajno.

„Hrvatski znanstvenici će biti u središtu svemirskih istraživanja, bit će involvirani u razne projekte ESA-e. Stoga mi je drago da je sporazum potpisan“, rekao je Olujić.

Nacionalni koordinator Svjetskog tjedna svemira u Hrvatskoj Danko Kočiš je istaknuo kako ovaj sporazum otvara vrata na znanstvenom nivou kroz razmjenu studenata i profesora, a kasnije i u području industrije. Dodao je da se interes za svemir potiče i kod djece od vrtićke dobi kroz Svjetski tjedan svemira koji se održava svake godine od 4 do 10 listopada, a prošle godine je sudjelovalo 138 različitih organizacija, među kojima su bile osnovne i srednje škole te vrtići.

„Na temu svemira djeca su izrađivala razne modele planeta. Interes je svake godine sve veći, neki će se od te djece možda odlučiti i za tehnike fakultete, a neki će možda biti i prvi hrvatski astronauti“, rekao je Kočiš.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni