Potpisan program suradnje Zagrebačke županije i Kijevske oblasti

Potpisan program suradnje Zagrebačke županije i Kijevske oblasti

Program gospodarske, znanstveno-tehničke i kulturne suradnje do 2015. godine neće stati samo na izvršnoj vlasti, nego bi se trebao proširiti i na poduzetnike kako bi se pokrenula ekonomija dviju regija te poboljšao životni standard stanovnika

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i župan Kijevske oblasne državne administracije Iz Ukrajine, Anatolij Prisjažnjuk danas su u prostorijama Zagrebačke županije potpisali Program gospodarske, znanstveno-tehničke i kulturne suradnje do 2015. godine.

Prilikom potpisivanja, župan Kožić naglasio je da je cilj ovog programa ubrzati i ojačati međusobnu trgovinsko – ekonomsku suradnju, kao i suradnju na području znanosti. „Zagrebačka županija velike napore ulaže u razvoj međuregionalne i prekogranične suradnje te širenje dobrosusjedskih odnosa jer to doprinosi jačanju političke stabilnosti i sigurnosti te ukupnom društvenom i gospodarskom razvoju“, izjavio je Kožić, spomenuvši kako županija surađuje s mnogim europskim regijama poput Pokrajine Štajerske u Austriji, Bratislavskim samoupravnim okrugom u Slovačkoj te Tiranskim okrugom u Albaniji, itd.

Župan Prisjažnjuk čestitao je na skorom ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, istaknuvši kako je Ukrajina poduzela svoje prve korake kako bi jednog dana postala članicom EU-a. Na tom putu, rekao je Prisjažnjuk, Hrvatska će Ukrajini poslužiti kao primjer na temelju čijih iskustava, poduzetnih mjera te provedenih programa će učiti i postupati.

Na kraju, župan Prisjažnjuk je naglasio kako je siguran da suradnja između Zagrebačke županije i Kievske oblasti neće stati samo na izvršnoj vlasti, nego da će se proširiti i na poduzetnike kako bi se pokrenula ekonomija dviju regija te poboljšao životni standard stanovnika.

Delegacija iz Kijevske oblasne državne administracije u trodnevnoj je posjeti Zagrebačkoj županiji. Jučer su članovi delegacije posjetili tvornicu PIK Vrbovec, a danas će obići i razgledati grad Samobor gdje će ih primiti gradonačelnik Krešo Beljak. Inače, Zagrebačka i Kijevska županija aktivno surađuju od  2011. godine kada su potpisali Sporazum o međuregionalnoj suradnji. (zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni