Potpisan Daytonski sporazum, Norvežanin Amundsen prvi stupa na Južni pol

Potpisan Daytonski sporazum, Norvežanin Amundsen prvi stupa na Južni pol

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Daytonski sporazum naziv je mirovnog dogovora iz baze zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, SAD, o uređenju BiH nakon rata 1992-1995.

Dogodilo se na današnji dan, 14. prosinca:

1846. – Iako je osnovana u ožujku, Prva hrvatska štedionica Zagreb počela je s radom 14. prosinca 1846., tj. dva tjedna pošto je uplaćena dionička glavnica od 40 000 srebrnih forinta. Na 18. glavnoj skupštini 1861. promijenjen je naziv Perva horvatska štedionica u Prva hrvatska štedionica.

Banka se bavila mjeničnim, založnim, lombardnim, eskontnim, depozitnim i hipotekarnim poslovima. Imala je štedne i tekuće račune, obavljala tuzemno i inozemno poslovanje, sve burzovne naloge, izdavala čekove i kreditna pisma, preuzimala isplatne naloge za sve krajeve svijeta te ih putem svojih bankovnih veza u inozemstvu, a posebno u Americi, povoljno obavljala.

Na početku 1928. provedeno je preuzimanje Ujedinjene centralne banke u Sarajevu, Banjoj Luci, Bihaću, Brčkom, Derventi, Mostaru, Travniku i Tuzli. Do 1941. bila je najveća privatna banka u Kraljevini Jugoslaviji. Ministarstvo rada Federalne Hrvatske odobrilo je 1945. nastavak rada štedionici i svim njezinim podružnicama na području Federacije, ali je njezina uprava iste godine optužena za sudjelovanje u ustrojstvu NDH. Pošto je 1949. imovina štedionice bila konfiscirana, Prva hrvatska štedionica je likvidirana.

Palača Prve hrvatske štedionice Zagreb

1919. – U Zagrebu osnovan Jugoslavenski olimpijski odbor. Olimpijski pokret u Hrvatskoj već je 1849. počeo promicati dr. Franjo Bučar, koji je za posjeta Parizu 1908. razgovarao s P. de Coubertinom o mogućem prijamu Hrvatske u Međunarodni olimpijski odbor. Iako se Coubertin načelno složio s time, hrvatska molba nije razmatrana na sjednicama Međunarodnoga olimpijskog odbora.

Ipak, u Zagrebu je 14. prosinca 1919. osnovan Jugoslavenski olimpijski odbor, kojem je Bučar bio prvi predsjednik, a u međunarodni je odbor primljen godinu dana kasnije. Bučar je bio predsjednik do 1927. godine, kada je sjedište iz Zagreba premješteno u Beograd u naziv promijenjen u Jugoslavenski olimpijski komitet. U rujnu 1991., nakon raspada Jugoslavije, osnovan je Hrvatski olimpijski odbor, koji je uskoro postao članom MOO-a.

1995. – Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Daytonski sporazum naziv je mirovnog dogovora iz baze zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, SAD, o uređenju BiH nakon rata 1992-1995.  Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Potpisivanju je prethodila međunarodna konferencija koja je održana od 1. do 21. studenoga 1995. Glavni su sudionici bili Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Kao svjedoci u Parizu su svoje potpise na dokument sporazuma stavili francuski predsjednik Jacques Chirac, američki predsjednik Bill Clinton, britanski premijer John Major, njemački kancelar Helmuth Kohl i ruski premijer Viktor Černomirdin.

Današnja politička podjela i struktura vlasti u BiH dogovoreni su kao dio Daytonskog sporazuma. Njime je utvrđen poredak BiH i izvršeno je razgraničenje između dvaju entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Međunarodnim organizacijama povjerena je zadaća provođenja i nadziranja vojnih aspekata. Pod vodstvom NATO-a provedbene snage IFOR-a preuzele su kontrolu u zemlji umjesto UNPROFOR-a.

Sastavni dio tog dokumenta je i ustav temeljem kojeg funkcionira današnja Bosna i Hercegovina.

1751. – Habsburška Monarhija: Zbog nedostatka kvalificiranih časnika u austrijskoj vojsci i stalne potrebe za kvalitetnim časnicima za ratove protiv pruskog kralja Fridrika II, vladarica Marija Terezija u Bečkom Novom Mjestu osniva Terezijansku vojnu akademiju, prvu vojnu akademiju na svijetu; u nju se u početku, svake godine upisuje 100 plemićkih i 100 neplemićkih štićenika. Dječaci su primani s navršenih 14 godina.

1799. – U Mount Vernonu, u državi Virdžiniji, umro je nekadašnji predsjednik George Washington (rođ. 22. 2. 1732.), vojni zapovjednik; za prvog predsjednika izabran 30. 4. 1789. godine.

1900. – Fizičar Max Planck na sjednici Društva fizičara u Berlinu predstavlja svoju kvantnu teoriju.

Roald Amundsen

1911. – Norveški polarni istraživač Roald Amundsen kao prvi čovjek stupa na Južni pol; samo mjesec dana poslije (17. 1. 1912.) stiže i Englez Robert Falcon Scott; prvi je krenuo na put 20. 10., a drugi 31. 10., no različitim smjerovima – Amundsen kreće težim, ali 150 km kraćim putem.

Na povratku su Scott i cijela njegova ekspedicija umrli od gladi i ekstremne hladnoće. Geografski Južni pol je točka gdje zemljina os rotacije prolazi kroz površinu Zemlje. Najčešće se pod pojmom Južni pol upravo podrazumijeva ova točka. Južni pol se nalazi na Antarktiku.

1989. – U Moskvi umro nuklearni fizičar Andrej Dimitrijevič Saharov (rođ. 21. 5. 1921.), dugogodišnji borac za ljudska prava i mir, dobitnik Nobelove nagrade i prognanik.

1990. – U Neuchâtelu u Švicarskoj umro dramatičar, pisac, slikar i grafičar Friedrich Dürrenmatt (rođ. 5. 1. 1921.), uz Maxa Frischa najvažniji poslijeratni švicarski dramatičar; autor poetsko-grotesknih komedija u kojima pojedinac ne može spriječiti propast svijeta (Romul Veliki). Slavu stječe predstavom Posjet stare gospođe, piše tzv. antikirmiće (Sumnja, Obbećanje, Prekršitelji). (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni