“Pothodnici bez grafita nalikuju na prolaz kojim se ide na gubilište”

“Pothodnici bez grafita nalikuju na prolaz kojim se ide na gubilište”

Zaštita dijelova objekta od grafita može provoditi uklanjanjem grafita, nanošenjem zaštitnog antigrafitnog premaza, ali i postavljanjem videonadzora radi zaštite vanjskih dijelova objekta

U pothodniku koji izlazi iz Branimirove na Borongaj ovih dana su danas dočekali bijeli zidovi. Ondje su na zidovima ranije stajali grafiti. Kako nam javlja čitateljica Jana Peršić, na drugom pothodniku nema čistih zidova. Kaže da joj ovaj postojeći bijeli nalikuje na prostor kroz koji se prolazi »prije izvršavanja smrtne kazne ubrizgavanjem injekcije«.

Stoga smo zamolili gradske službe da nam pojasne o čemu se doista ovdje radi. Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo i komunalne poslove i promet, obratio nam se sam pročelnik Dinko Bilić. Kaže kako se zaštita dijelova objekta od grafita može provoditi uklanjanjem grafita, nanošenjem zaštitnog antigrafitnog premaza, ali i postavljanjem videonadzora radi zaštite vanjskih dijelova objekta.

Bilić se pritom zadržava na vanjskim dijelovima objekta te nadodaje kako »zaštitni antigrafitni premaz mora biti bezbojan, bez vidljivog sjaja, paropropustan te u sastavu ne smije imati nikakve aditive koji će dovesti do promjene postojeće boje i tona pročelja, kao i same strukture«. Nadodaje da nikakva agresivna metoda skidanja grafita nije dozvoljena.

Grad sufinancira uklanjanje grafita

Osim toga, pročelnik nas je uputio ondje na odluku o zaštiti objekata od grafita, koja se nalazi u Službenom glasniku Grada Zagreba od 24. travnja 2017. godine. Ondje stoji da se znakovi, slike, natpisi i drugo mogu ispisivati na vanjskim dijelovima objekta vidljivim s javne površine radi umjetničkog izražavanja (umjetnički grafiti) uz suglasnost vlasnika i uz rješenje koje donosi gradsko upravno tijelo nadležno za komunalne poslove uz prethodno mišljenje povjerenstva i suglasnost gradskog upravnog tijela nadležnog za zaštitu spomenika kulture i prirode. Jedini izuzetak čini ako je objekt u svojstvu zaštićenog kulturnog dobra ili se nalazi na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline ili zaštićenih dijelova prirode.

Ondje stoji i da Grad Zagreb u svrhu zaštite vanjskih dijelova objekata od grafita sufinancira 80 % troškova za uklanjanje grafita na svim vanjskim dijelovima objekta, a najviše do 88,00 kn/m2 s PDV-om; 60 % troškova za nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza na svim vanjskim dijelovima objekta, a najviše do 41,00 kn/m2 s PDV-om; 80 % troškova za nabavu kamera i tehničkog uređaja za videonadzor uličnog pročelja, a najviše do 5.500,00 kuna s PDV-om po objektu; 60 % troškova za nabavu kamera i tehničkog uređaja za videonadzor ostalih pročelja, a najviše do 1.500,00 kuna s PDV-om po svakom pročelju.

Iz spomenutog gradskog ureda nadodaju kako troškovi nabave kamera i tehničkog uređaja za videonadzor pročelja ne uključuju troškove nabave potrošnog materijala i postavljanja uređaja.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni