Posude za odvajanje otpada stižu najkasnije do studenog

Posude za odvajanje otpada stižu najkasnije do studenog

Mirka Jozić: »Koncept koji je predložen je prihvatljiv i funkcionira po EU smjernicama i u skladu je s konceptom RH. Ne vidimo niti jedan razlog da se plan ne prihvati i provodi«

Matej Knežević

Nakon što je u četvrtak usvojen Plan gospodarenja otpad, o čemu smo ranije i pisali, o cijeloj situaciji razgovarali smo sa pročelnicom za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirkom Jozić. Ona je rekla kako se dalo očekivati da će Plan biti prihvaćen te je nadodala kako bi bilo »suludo da nije prošao« jer trenutno postoji sustav odlaganja otpada. Misli kako je to, nakon nekontroliranog bacanja u prirodu i po javnim površinama, najgori oblik zbrinjavanja otpada pa je svaki pomak u odnosu na to dobar.

Pritom je naglasila: »Koncept koji je predložen je prihvatljiv i funkcionira po smjernicama Europske unije i u skladu je s konceptom Republike Hrvatske. Ne vidimo niti jedan razlog da se plan ne prihvati i provodi«.

Pita se zašto bi Zagreb kaskao za drugima te da joj je iznimno drago da su glave sakupljene na hrpu i da je doneseno rješenje bez Podsuseda i Brezovice, koje su bile navedene kao lokacije centara za gospodarenje otpadom u prvotnom prijedlogu. Nadodaje kako će se za njih pronaći alternativa, ali da se može započeti implementacija s onim što imamo.

Pročelnica Jozić osvrnula se i na razvrstavanje otpada. Kazala je, kako veliki broj građana već dobio kante za papir i da će ubrzo dobiti i ostale posude za odvajanje otpada.

Potom je ponovno naglasila: »Kante za biootpad Čistoća Zagreb ne dijeli iz razloga što nije sklopljen sporazum sa uporabiteljem biootpada. Mi moramo imati osigurano tko će ga primati kako bismo ga mogli prikupljati«.

Nadodala je da su u natječaju vrećice za odlaganje plastike te će one biti podijeljene čim se sklopi sporazum. Zaključuje da će se taj sustav implementirati korak po korak i da bi u svakom slučaju sve kante trebale biti podijeljene do studenog ove godine. Tada će, dodala je, proraditi i elektronska evidencija kanti koja je također bitna.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni