Postupak dodjele gradskih prostora udrugama je netransparentan

„Je li udruga koja okuplja vlasnike motocikala Harley Davidson nešto od osobitog značaja za građane i Zagreb?“, upitao je Kurečić. Dodao je i da bi CROMA, ako je već udruženje menadžera i poduzetnika, valjda mogla naći prostor u gradu koji bi plaćala po tržišnoj cijeni

Tin Gazivoda je zaključio je da se prostori dodjeljuju ovisno u kojoj mjeri neka organizacija ima razvijenu komunikacijsku mrežu s gradskom upravom, a idealno je ako je uspostavljena izravna veza s gradonačelnikom

Gradskih prostori se na privremeno korištenje udrugama samo iznimno dodjeljuju temeljem utvrđenih kriterija i uvjeta pa je u tom segmentu potrebno uvesti više reda i transparentnosti, konstatirano je na tematskoj sjednici Gradske koordinacije za ljudska prava koja je održana u srijedu u Gradskoj skupštini. Koordinacija će u tome smislu donijeti svoje zaključke na idućoj sjednici.

Osim članova Gradske koordinacije, sjednici su prisustvovali i predstavnici Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, predstavnici udruga i organizacija civilnog društva, članovi Povjerenstva za davanje gradskih prostora na privremeno korištenje te predstavnici gradskih ureda. Iako je sjednica trebala biti tematska, te se o njoj trebalo raspravljati o kriterijima za dodjelu gradskih prostora, rasprava je odviše otišla u širinu te se raspravljalo pa povremeno i polemiziralo o problematici udruga i njihovog rada i djelovanja općenito.

Predsjednik Koordinacije dr. Petar Kurečić (SDP) rekao je da mu nije jasno zašto gradski uredi o dodjeli gradskih prostora ne odlučuju temeljem postojećih kriterija i sustava bodovanja koji se, doduše, ne primjenjuje od travnja prošle godine. Naveo je primjere prema kojima je Udruga vlasnika Harleya  – ogranak Pleter na korištenje dobila prostor u Našičkoj površine 137 „kvadrata“, dok Udruga menadžera i poduzetnika CROMA raspolaže sa 196 četvornih metara na Trgu bana Jelačića.

„Je li udruga koja okuplja vlasnike motocikala Harley Davidson nešto od osobitog značaja za građane i Zagreb?“, upitao je Kurečić. Dodao je i da bi CROMA, ako je već udruženje menadžera i poduzetnika, valjda mogla naći prostor u gradu koji bi plaćala po tržišnoj cijeni.

Diskrecijsko pravo gradonačelnika

Predstavnici udruga istaknuli su kako gradonačelnik prečesto koristi svoje diskrecijsko pravo da bi nekome ustupio prostor, a takva bi praksa trebala biti iznimka a ne pravilo.  Štoviše, savjetnik Mreže fondacija Otvoreno društvo za Hrvatsku dr. Tin Gazivoda zaključio je da se prostori dodjeljuju ovisno u kojoj mjeri neka organizacija ima razvijenu komunikacijsku mrežu s gradskom upravom, a idealna je situacija ako je uspostavljena izravna veza s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Članica Gradske koordinacija Ivana Mlinar-Horvat (SDP) začudila se da Udruga za autizam već osam godina čeka na prostor dok su ga Udruga bicikl i Udruga ljubitelja vina odmah isposlovale. Ukazano je i da ima umjetničkih organizacija koje su u gradu aktivne već 50-ak godina i to sa zapaženim rezultatima, no one, za razliku od Udruge kartaških sportova i nekih sličnih još nemaju svoj prostor.

Zamjenik predsjednika Povjerenstva za davanje gradskih prostora na privremeno korištenje obrazložio je kako Povjerenstvo „stručno“ i „s dobro obrazloženim prioritetima“ donosi odluke na temelju preporuka koje dobije od nadležnog gradskog ureda. Svaki ured utvrđuje prioritete za neku udrugu, a odluka se donosi i s obzirom prema broju i zastupljenosti udruga iz pojedinih područja.  Odgovarajući na prozivku zastupnice Mlinar-Horvat odgovorio je da je Udruga za autizam već dobila prostor (u Sesvetam op.a), a sada traži drugi te da je ovdje riječ i o ukusima i nečijim sklonostima.

Potpredsjednica Gradske skupštine Morana Paliković Gruden (HNS – Liberalni demokrati) poručila je da je obaveza Grada Zagreba da donese određene standarde te da Skupština donese određene zaključke. Ona smatra da se javno, na internetskim stranicama treba objaviti popis udruga s dodijeljenim prostorima, kao i liste čekanja i liste ispražnjenih gradskih prostora. Zaključila je da treba početi s učinkovitim kontrolama gradskih prostora i načina na koji se oni koriste, s obzirom na zlouporabe, navodeći udruge koje u tim prostorijama stvaraju profit prodajom pića. Uz to, da se gradonačelnika obaveže na povremeno očitovanje o razlozima zašto je neke prostore dodijelio mimo procedure. Gradonačelnik ima diskrecijsko pravo dodijeliti prostor, on zna kome će ga i iz kojeg razloga dodijeliti, takva je praksa i u Europi, kazala je Paliković Gruden, ali je takve odluke potrebno obrazložiti, poručila je. (B. Jagačić)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni