“Poštujte proceduru i kad su u pitanju rušenja i oštećivanja antifašističkih spomenika”

“Poštujte proceduru i kad su u pitanju rušenja i oštećivanja antifašističkih spomenika”

Većinu odluka na 6. sjednici Skupštine grada Zagreba o temama koje su trebale biti značajnije za građane grada Zagreba, kao što su to prodaje gradskog zemljišta ili pak zamjena gradske imovine, kavana Korzo, gradska stanogradnja i akcijski planovi za primicanje zdravlja ili borbe protiv ovisnosti, ponovno je zasjeniloprijedlog Nezavisnih za Hrvatsku. Ovaj put posrijedi je bio njihov zahtjev za uklanjanjem spomen-obilježja, biste Ive Lole Ribara.

Zastupnici su na stol u poslijepodnevnim satima dobili Zaključak o izmjeni Prijedloga zaključka o uklanjanju biste Ivi Loli Ribaru. Oporbenjaci kažu da su ga jedva razumjeli, a o njemu se očitovao i koalicijski partner HDZ, koji o novome zaključku nije bio ni konzultiran.

U Zaključku stoji: »Zadužuje se gradonačelnik Grada Zagreba da nakon proceduralnog preispitivanja prijedloga i odluka te dodatnog postupanja Povjerenstva za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče i sakralna obilježja, podnese prijedlog zaključka o uklanjanju biste iz točke 1. ovog zaključka s pripadajućim postoljem, kojim će se zadužiti Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, da bistu nakon uklanjanja pohrani u Muzej Grada Zagreba«.

Gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica) kaže kako je iz gotovo trosatne rasprave, često s osobnim optužbama (Hasanbegović-Prgomet) postalo »razvidno« da je gradonačelnik Milan Bandić ponovo pristao na »ucjene« Hasanbegovićevih, iako je u Zaključku kojega su dobili kao prilog sjednici, od 28. 12., tvrdio da se radi o ponovnom postavljanju skulpture-biste te da je cijeli postupak proveden i utemeljen na mjerodavnim odredbama Statuta Grada Zagreba i Odluke o komunalnom redu.

Borić se pita Što se u šest dana promijenilo da je gradonačelnik odustao od svoje odluke da je procedura »o ponovnom postavljanju« poništena.

Zastupnici Lijevoga bloka, isticali su da je pitanje uklanjanja spomen-obilježja više od pitanja »procedure« na što se pozivao gradski zastupnik Nezavisnih za Hrvatsku, Zlatko Hasanbegović, pa ga je Borić pozvala da se založi i za poštivanja procedure kada su u pitanju rušenja i oštećivanja antifašističkih spomenika u gradu Zagrebu. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni