Postoji li mrvica istine u svijetu lažnih vijesti?

Postoji li mrvica istine u svijetu lažnih vijesti?

Nedavno je HBO izbacio dokumentarac After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News (Nakon istine: Dezinformacija i cijena lažnih vijesti).

https://youtu.be/ZZKKah4vNhc

Dokumentarac govori o učincima dezinformacijskih kampanja, o opasnostima koje one imaju na ljude u vlasti, novinare, obične ljude i kako danas svatko može biti teoretičar zavjere.

Priča započinje s Jackom Burmanom (lobist, poznat po stvaranju lažnih vijesti kako bi diskreditirao protivnike), političkim operativcem, koji bez imalo srama govori o stvaranju i širenju lažnih vijesti u ime političkih ciljeva.

Na pitanje novinara kako ljudi mogu prosuđivati lažne priče i laži? Ili vi mislite da je ovo vrijeme nakon istine, odgovorio je:

 – Ne znam. Što je istina? U filozofiji ne postoji stvarnost, samo percepcija. Kad pitate je li ovo vrijeme nakon istine, većina filozofa sa svih strana rekla bi vam da istina nije ni postojala.

Umjesto zaključka:

Vrlo opasna misao. Ako postoji samo percepcija i misao da istina nije nikada niti postojala, onda je istina otvorena za različite vrste tumačenja u kojem ne postoji niti zlo per se, niti dobro. Onda ne postoji niti odgovornost niti izbori.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni