Poštari više neće dostavljati pošiljke koje ne stanu u kućne sandučiće

Poštari više neće dostavljati pošiljke koje ne stanu u kućne sandučiće

Iz HP-a napominju da se pošiljke iz Kine, zbog uvjeta izazvanih pandemijom, i dalje se prevoze usporeno

Poštari više neće dostavljati pošiljke koje se preko Hrvatske pošte šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov kućni sandučić, priopćeno je iz Hrvatske pošte. Primateljima će biti ostavljena obavijest s točnim načinom i mjestom isporuke pošiljke. Riječ je o artiklima koji se najčešće naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. U pitanju su pošiljke za koje pošiljatelj ne plaća isporuku, odnosno dostavu na ruke korisnika.

Takve se pošiljke mogu dostaviti na adresu primatelja samo u slučajevima kada njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na kovčežiću. U HP-u navode da za većinu takvih pošiljki i malih paketa nije plaćena usluga obične pismovne pošiljke, a dimenzijama i oblikom su često veće od otvora na kovčežićima.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti ( https://www.hakom.hr/ ) koja, među ostalim, prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress. Nadzorom je utvrđeno da podatci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem našeg sustava za praćenje ( https://posiljka.posta.hr ), to znači da je riječ o običnoj pošiljci.

Iz HP-a napominju da se pošiljke iz Kine, zbog uvjeta izazvanih pandemijom, i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima, a upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci, te će uskoro biti otpremljene primateljima. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni