Poštari će dostavljati pakete i u nedjelju 23. prosinca

Poštari će dostavljati pakete i u nedjelju 23. prosinca

Izgradnja novog sortirnog centra približava se kraju, a tijekom 2019. godine pokraj Velike Gorice će preseliti oko 1700 radnika HP-a

U nedjelju, 23. prosinca 2018., poštari Hrvatske pošte dostavljat će pakete na adrese diljem Hrvatske. Prosinac je za Hrvatsku poštu tradicionalno najzahtjevniji mjesec koji redovito obara rekorde. Tijekom najužurbanijih dana u sortirnicu u Zagrebu stigne više od 1,5 milijuna pošiljaka.

Na paketskom tržištu HP bilježi rast od čak 30 % u odnosu na prošlu godinu, a osim broja paketa raste i njihov volumen. No takav rast predstavlja i operativne izazove. »Kako bismo ostvarili našu misiju Hrvatska pošta – građanima na usluzi, u prosincu će poštari pakete dostavljati i tijekom nedjelje. Time ćemo povećati dostupnost naših usluga i osigurati bolju kvalitetu dostave«, poručuju iz Hrvatske pošte.

Prošle godine uloženo je 62 milijuna kuna u šest novih sustava za automatsko sortiranje pošiljaka, a dodatnih 67,5 milijuna kuna investirano je u stroj za sortiranje paketa koji će biti postavljen u novom sortirnom centru. Izgradnja novog sortirnog centra približava se kraju, a tijekom 2019. godine pokraj Velike Gorice će preseliti oko 1700 radnika HP-a. Ondje će se uz pomoć novog stroja, samo u sat vremena moći će se razvrstati i do 15 tisuća različitih paketa, teških od sto grama do 30 kilograma.

Do preseljenja u nove prostore sa suvremenom tehnologijom u Velikoj Gorici, poštanske pošiljke sada se razvrstavaju na zagrebačkom Jankomiru. Tamo se nalazi sortirnica za velike korisnike i područje Grada Zagreba te sortirnica za pakete Hpekspresa. Radi se u tri smjene, a najveće opterećenje je oko 22 sata kad se paketi razvrstavaju prema odredištima. Hala je nepregledna, čak tri četvorna kilometra. Uz kamione i druga dostavna vozila, dizalice, viličare, kolica, na pokretnim trakama radnici skeniraju, odnosno elektronički evidentiraju svaki paket.

Uz jankomirsku i osječka sortirnica Hrvatske pošte jedna je od 14 u Hrvatskoj. Ljetos su preselili u novoopremljene prostore koji mogu primiti znatno više pošiljaka. Svake noći iz Zagreba u Osijek stižu poštanski kamioni od 5 ili 10 tona i dostavljaju pošiljke ili ih preuzimaju za otpremu u druge dijelove Hrvatske. Cjelokupan proces razrađen je do detalja, od količina do satnice, a spremni su i za krizne situacije s zimskim vremenskim nepogodama ili orkanskim nevremenima. Nisu tu samo „obični paketi“ zapakirani u kutije već i roba na paletama, umotani stolovi, stolice, posuđe, čak i auto dijelovi…

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni