Poštanske marke posvećene “jakim snagama MUP-a”

Poštanske marke posvećene “jakim snagama MUP-a”

Hrvatska pošta danas pušta u optjecaj prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatski domovinski rat – Specijalne jedinice policije“. Izdanje se sastoji od 21 poštanske marke koje imaju za motiv ambleme specijalnih jedinica policije, a autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Vrijednost svake izdane marke je 3,60 kuna, a prigodno izdanje tiskano je u nakladi od 25 000 araka. Marke su izdane u zajedničkom arku od 21 marke i četiri privjeska, a Hrvatska pošta izdala je i četiri prigodne omotnice prvog dana (FDC).

Tečaj Prvi hrvatski redarstvenik počeo je s radom 5. kolovoza 1990. na Policijskoj akademiji te mu je pristupilo više od 1800 polaznika iz cijele RH i šire. Prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, 8. kolovoza 1990. održao je smotru postroja Prvog hrvatskog redarstvenika. Redarstvenik je bio organiziran u dva bataljuna i petnaest četa koji su bili naoružani vojnim formacijskim naoružanjem.

Prvi hrvatski redarstvenik, uz dio bivših pripadnika tadašnjeg RSUP-a hrvatske nacionalnosti, rasadnik je iz kojeg se popunjava ATJ Lučko i formiraju nove jedinice Rakitje (današnji Tigrovi) i Tuškanac, a ostatak polaznika raspoređen je po policijskim upravama te je činio okosnicu stvaranja Specijalne policije (posebnih jedinica policije) i Zbora narodne garde (preteče Hrvatske vojske). Do rasformiranja, Prvi hrvatski redarstvenik obavljao je zadaće zaštite osoba i objekata od posebnog interesa (Hrvatski sabor, Vlada RH, rezidencija predsjednika RH, HRTV, HPT…), suzbijanja pobune u Lici, Dalmaciji i Baniji.

Dinamičan razvoj događaja direktno se odrazio i na razvoj ustroja Specijalne policije te se s tom nakanom ujesen 1991. osniva Odjel Specijalne policije pri Sektoru policije u MUP-u RH, a tijekom 1993. zbog povećanja opsega zadaća i ljudstva povećanjem broja jedinica (u svakoj policijskoj upravi jedinica Specijalne policije) i pričuve preustrojava se u Sektor specijalne policije, da bi 1994. izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima postali samostalna redarstvena služba unutar MUP-a.

Specijalna policija samostalno, uz redovite zadaće, nosi čitav teret obrane sve do formiranja Zbora narodne garde i Hrvatske vojske, poznato iz medijskih izvješća iz tog vremena kao „JAKE SNAGE MUP-a“. Specijalna policija i dalje zajedno s Hrvatskom vojskom sudjeluje u Domovinskom ratu u svim obrambenim i osloboditeljskim operacijama sve do konačnog oslobađanja cjelokupno okupiranog teritorija Republike Hrvatske. Od trenutka ustroja pa sve do oslobađanja Republike Hrvatske 762 pripadnika hrvatske policije ugradilo je svoj život u temelje hrvatske države, više od 3600 ih je ranjeno, a 27 pripadnika još se uvijek vode kao nestali. U obrani domovine 146 specijalaca dalo je svoje živote, a njihova imena nalaze se u monografiji Specijalne policije.

(ZG-magazin)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t