Poštanska marka “Za mir u Ukrajini”

Poštanska marka “Za mir u Ukrajini”

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 12. travnja 2022. novu prigodnu poštansku marku u znak potpore ratom pogođenoj Ukrajini. Motiv na poštanskoj marki je žuto polje uljane repice i plavo nebo što simbolizira ukrajinsku zastavu.

Autorica marke je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a autor fotografije na marki Darko Kešnjer, fotograf iz Vukovara. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom B što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u međunarodnom prometu. Marka je otisnuta u 30.000 primjeraka i u arčiću od 8 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

U povodu izlaska nove poštanske marke Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća kako su oružane snage Ruske Federacije počele 24. veljače 2022. agresiju na Ukrajinu, što je Republika Hrvatska snažno osudila. Hrvatski sabor donio je 25. veljače 2022. Deklaraciju o Ukrajini (NN 25/22).

Simbol prijateljstva

Iz Ministarstva poručuju kako Republika Hrvatska izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom koji se bori za obranu svoje zemlje, apelirajući na obustavu ruskoga vojnog napada protiv ukrajinskog stanovništva i infrastrukture te na uspostavu mira. »Republika Hrvatska čvrsto je uvjerena kako je sigurna, stabilna, mirnodopska i prosperitetna Ukrajina u vitalnom interesu svih građana Ukrajine, Europske unije te čitavog europskoga kontinenta, kao i u općem globalnom interesu«, navodi se u objavi.

Podsjeća se da je upravo Ukrajina bila među prvim državama koje su priznale Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu 11. prosinca 1991. godine. Republika Hrvatska bila je pak među prvim državama koje su priznale neovisnost Ukrajine 5. prosinca 1991. godine.

Poštanska marka „Za mir u Ukrajini“, koju u ovim teškim trenutcima za ukrajinski narod izdaje Hrvatska pošta, zamišljena je kao dodatni simbol prijateljstva Republike Hrvatske i Ukrajine. Ujedno i  kao snažna obostrana potpora sveobuhvatnim naporima za uspostavom mira u Ukrajini, povratkom njenih prognanih i izbjeglih građana te normalizacijom života na ukrajinskom teritoriju. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni